مدل سود باقیمانده:
که درآن=ارزش شرکت بااستفاده ازمدل سود باقیمانده =سرمایه به کاررفته به ارزش دفتری=میانگین موزون هزینه سرمایه در اول سال و=بازده غیر عادی در اول سال و=میانگین موزون هزینه سرمایه در آخرسال وارزش نهایی بازده غیر عادی در آخر سال و=وجوه نقد اضافی و اوراق بهادار قابل داد و ستدوِD=بدهی هاوPS به سهام ممتاز اشاره داردوROIC سود عملیاتی قبل از کسر مالیات تقسیم بر سرمایه ی به کار رفته و=بازده غیر عادی در آخر سال وg نرخ رشد مورد انتظار بازده غیر عادی است.
مدل جریان نقدی آزاد:
درآن=ارزش شرکت بامدل جریان نقدی آزاد است و=جریان نقدی آزاد در اول سال و ارزش نهایی جریان نقدی آزاد درآخر سال وsales اشاره به فروش شرکت وOpeExpاشاره به هزینه عملیاتی وDepExp اشاره به هزینه استهلاکهزینه مالیات و اشاره به تغییرات سرمایه در گردش درطی سال و اشاره به مخارج سرمایه و اشاره به جریان نقدی آزادآخرسال دارد
۱-۱۰ واژه ها و کلمات کلیدی
مدل های ارزشیابی
مدل های ارزش گذاری به دو گروه کلی تقسیم میشوند که شامل مدل های مطلق ارزش گذاری و مدل های نسبی ارزش گذاری میباشد. و مدل های مطلق ارزش گذاری ما را قادر میسازد تا ارزش ذاتی دارایی را برآورد کنیم و یک نوع تخمین نقطه ای از ارزش دارایی به ما میدهد و شامل مدل جریان نقدی آزاد ، مدل سود باقیمانده و مدل تنزیل سودتقسیمی است و مدل های نسبی ارزش گذاری در ارتباط با میباشد که در واقع ارزش یک دارایی را نسبتاً به مرجع آن می سنجند (تلنگی و راعی ، ۱۳۸۹).
مدل سود باقیمانده
مدل سود باقیمانده مدلی است که در آن ارزش شرکت برابر ارزش دفتری سرمایه سرمایه گذاری شده و ارزش فعلی سودهای غیر عادی مورد انتظارمی باشد.
مدل جریان نقدی آزاد
مدل جریان نقدی آزاد مدلی است که در آن ارزش شرکت برابر ارزش فعلی جریان های نقدی آزاد به اضافه وجوه نقد اضافی و اوراق بهادار قابل داد و ستد (قابل نقل و انتقال) منهای بدهی و سهام ممتازمی باشد.
بورس اوراق بهادار
بر پایه قانون بازار اوراق بهادار ، بورس اوراق بهادار تهران نیز از سازمان عمومی غیر انتفاعی به شرکت سهامی عام انتفاعی تبدیل شد و عملیات اجرایی را بر عهده گرفت. تشکیل ، سازماندهی و ادراه بورس اوراق بهادار ، پذیرش اوراق بهادار ، وضع و اجرای ضوابط حرفهای و انضباطی برای اعضاء ، تعیین وظایف و مسئولیت های اعضاء و نظارت بر فعالیت آن ها ، نظارت بر حسن انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفته شده ؛ تهیه ، جمع آوری ، پردازش و انتشار اطلاعات و نظارت بر فعالیت ناشران اوراق بهادار پذیرفته شده از مهمترین وظایف مربوط به آن است. اداره بورس اوراق بهادار تهران بر عهده هیئت مدیره است که ازهفت عضو تشکیل می شود. اعضای هیئت مدیره منتخب مجمع عمومی هستند و برای دو سال انتخاب میشوند. اداره امور اجرایی شرکت هم به عهده مدیر عامل شرکت است که توسط هیئت مدیره انتخاب می شود.
فصل دوم :
ادبیات و پیشینه تحقیق
بخش اول: ادبیات تحقیق
۲-۱-۱ مقدمه
ارزش گذاری[۵] دارایی ها اعم از اوراق بهادار و دارایی های واقعی یکی از ارکان اصلی تأثیر گذار بر تصمیمات سرمایه گذاری است. ارزش گذاری صحیح و اصولی دارایی ها باعث تخصیص بهینه ی منابع می شود. تخصیص بهینه ی سرمایه در اقتصاد نیز نقش عمده ای در رشد و توسعه ی اقتصادی ایفا میکند. ارزش گذاری همچنین یکی از مباحث اصلی در مدیریت سرمایه گذاری است. مدیریت سرمایه گذاری دارای دو رکن اصلی ارزیابی تجزیه و تحلیل اوراق بهادار و مدیریت پرتفوی است.
ارزش گذاری نادرست و استفاده از روش های نا درست و غیر عملی در تعین ارزش دارایی ها موجب تخصیص غیر بهینه ی سرمایه و هدر رفتن منابع سرمایه می شود از سوی دیگر دقت اندازه گیری مدل های ارزش گذاری و همچنین دقت ارزشیابی سرمایه برای سرمایه گذاران و تجزیه و تحلیل گران مالی ، مدیران و شرکت های سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار و همچنین برای سهامداران از ارزش بسیار زیادی برخوردار است.
کنس فرنچ[۶] در دوره ی ریاستش در انجمن مالی آمریکا در سال ۲۰۰۸ به طور کلی مشاهده کرد که برای دوره ی مالی بین ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۶ به طور متوسط سرمایه گذاران ۶۷% از ارزش کل بازار را برای کسب بازدهی بالاتر جستجو میکنند ، این مقدار به هزینه ی کل برابر ۸/۱۰۱ میلیون دلار در سال ۲۰۰۶ آن هم فقط برای بازار آمریکا نشان دهنده ی اهمیت ارزش گذاری شرکت ها و پیشبینی قیمت سهام در تحقیقات فعال و روزانه ی در حوزه مالی است. مدل های ارزش گذاری حرفه ای و مورد نیاز و مناسب باعث تصمیم گیری بهتر سرمایه گذاران ، کاهش ریسک انتخاب های نادرست، و تخصیص منابع به صورت کارا می شود.
علارغم این تحقیقات گسترده و زیاد و تئوری های ساده از این مدل های ارزش گذاری ، تحقیقات انجام گرفته پاسخ قانع کننده و مورد قبولی درباره ی یک مدل خاص پیشنهادی و یا بهترین مدل برای اجرا در ارزش گذاری شرکت ها ارائه نمی دهند. اگر چه در گذشته تعدادی مطالعات انجام گرفته و در آن یک مدل خاص را که دقت اندازه گیری آن ازسایر مدل های ارزش گذاری در شرکت ها بیشتر است تحت شرایط اطمینان معرفی شده اما همه ی آن ها با هم اتفاق نظر (اجماع)ندارند و جستجو برای یک مدل ارزش گذاری عمومی برتر به عنوان یک معما (پازل) هنوز باقی مانده است که مطالعات جدی را طلب میکند که باید انجام شود. هنگامی که برای ورودی ها فرضیات مختلفی وجود دارد و یا روش های مقایسه ی اطلاعات به طور دیگری طراحی می شود نتایج تجربیدارای اشکال (نتایج) متفاوتی هستند. پن من و سو جنس[۷] (۱۹۹۸) مطالعات خودشان را در ارزش گذاری شرکت ها به مقدار زیادی بر روی صنایع خاص و شرکت های مشابه که دارای نرخ رشد بالا هستند متمرکز کردهاست و همچنین اخیراًً برک من[۸] ، برد بری و فرگوسن[۹] (۲۰۰۰) و کپلن و روبک[۱۰] (۱۹۹۵) بر اولین عرضه ی سهام (عام) و یا رویه های مالی اهرمی برای ارزش گذاری شرکت ها متمرکز شده اند.
هدف این تحقیق مقایسه ی دو مدل ارزش گذاری سود باقیمانده و جریان نقدی آزاد برای مشخص کردن مدل توانمندتر برای ارزش گذاری شرکت است.
در این فصل به ادبیات شامل تاریخچه، واژه شناسی، مفاهیم و تعاریف، مبانی نظری، مدل های ارزش گذاری مورد بحث قرار خواهد گرفت.
۲-۱-۲ تاریخچه مدل های ارزشیابی
تاریخچه در جهان
پژوهش ها و مطالعات زیادی در دنیا برای تعین قیمت واقعی سهام و ارزش شرکت ها انجام شده است. از جمله این پژوهش ها و مدل های پیشبینی شده که منجر به تکامل روش های موجود برای تعین ارزش سهام شد، می توان به پژوهش های روبرت و وایز، ویلیلام و گوردن اشاره نمود.
مدل تنزیل سود تقسیمی به روش سنتی که گوردن ایجاد کرد، گامی بزرگ در درک چگونگی محاسبه ارزش اوراق بهادار بود. این مدل در دهه ۱۹۶۰ موفقیت نسبی بالایی در پیشبینی سهام داشت.
پیشینه خارجی