رجبی و خدایی(۱۳۸۶) پژوهشی با عنوان تأثیر مشاوره گروهی با روش درمان عقلانی، عاطفی، رفتاری بر سلامت عمومی و عزت نفس دانش آموزان انجام دادند. نتایج نشان داده است که واریانس های دو گروه آزمایش و کنترل در عزت نفس یکسان میباشد لذا می توان از تحلیل و واریانس برای تحلیل داده های این بخش استفاده نمود. اما نسبت مشاهده شده آزمون همگنی واریانس لوین برای متغیر سلامت عمومی برابر با ۰۶/۵ است که نشان دهنده عدم برابری واریانس گروههای آزمایش و کنترل در متغیر فوق به دست آمده است اما به دلیل برابر بودن اندازه نمونه در دو گروه می توان از مفروضه یکسانی واریانس ها چشم پوشی و از آمار پارامتریک استفاده نمود. تفاوت نمره های عزت نفس کلی در مرحله پیش آزمون و پس آزمون پس از کنترل نمره های پیش آزمون در دانش آموزان دختر گروه آزمایش و کنترل برابر ۱۷/۱۱۴ میباشد که در سطح آماری کمتر از ۰۱/۰ معنادار است. یعنی آموزش مشاوره گروهی بر اساس درمان عقلانی، عاطفی، رفتاری، عزت نفس کلی را در مرحله پس آزمون افزایش داده است. همچنین نتایج نشان میدهد که پس از کنترل تاثیر پیش آزمون بر نمره های پس آزمون سلامت عمومی، تاثیر گروه معنادار است. این تحلیل نشان میدهد که دو گروه فوق از لحاظ میزان سلامت عمومی با یکدیگر تفاوت دارند که با توجه به میانگین های ارائه شده بهبود وضعیت سلامت عمومی در گروه آزمایش تفاوت معناداری با گروه کنترل دارد.
شیخ الاسلامی و همکاران( ۱۳۹۰) با بررسی رابطه، عزت نفس و روابط زناشویی با شادکامی زنان متأهل نشان داد که عزت نفس پیشبینیکننده مثبت و معنادار عاطفه مثبت میباشد. به عبارت دیگر زنانی که از عزت نفس بیشتری برخوردارند، عواطف مثبت بیشتری نیز تجربه میکنند. همچنین نتایج پژوهش بیانگر آن است که روابط زناشویی، رضایت از زندگی و عاطفه منفی زنان را به صورت معناداری پیشبینی میکند. به این معنا که با افزایش روابط زناشویی، رضایت از زندگی زنان افزایش و عواطف منفی آن ها کاهش مییابد.
امیر پور (۱۳۹۱) با بررسی رابطه تفکر انتقادی و ابعاد آن با شادکامی و عزت نفس اجتماعی دانشجویان نتیجه گرفت که : تفکر انتقادی میتواند نقش اساسی در شادکامی و عزت نفس اجتماعی دانشجویان ایفا کند.
دبیری و همکاران(۱۳۹۱) در پژوهشی به تدوین مدل روابط سبک های فرزندپروری، شخصیت، عزت نفس و شادکامی: الگوی تحلیل مسیر پرداختند و یافته های آنان نشان داد که بین سبک فرزندپروری قاطع با شادکامی به واسطه روان رنجورخویی و برون گرایی رابطه غیرمستقیم معنادار وجود دارد. هم چنین برون گرایی، سبک فرزندپروری قاطع، روان رنجورخویی و عزت نفس به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین شادکامی دارند. در این پژوهش نقش عزت نفس، شخصیت و سبک های فرزندپروری در شادکامی تأیید شد که این بیانگر اهمیت نقش این متغیرها در شادکامی است.
شکر بیگی و یاسمن نژاد( ۱۳۹۱) با مقایسه سبک های فرزند پروری خانواده، عزت نفس و سلامت عمومی نوجوانان پسر بزهکار و عادی در کرمانشاه نتیجه گرفتند که بین سلامت عمومی نوجوانان عادی و بزهکار تفاوت معنی داری است. یافته ها نقش واهمیت متغیر های خانواده، سبک فرزند پروری و همچنین عزت نفس را در بزهکاری خاطر نشان میسازد.
زارعی (۱۳۹۰) با بررسی رابطه ی بین شیوه های فرزند پروری والدین با ارتکاب نوجوان به رفتارهای پرخطر بر اساس مقیاس کلونینگر نتیجه گرفت که بین شیوه های فرزند پروری والدین و رفتارهای سازنده و مخرب فرزندان به دلیل نقش برجسته و با اهمیت والدین رابطه معنادار وجود دارد. لذا آگاه ساختن والدین و ارائه ی آموزش های خانواده جهت پرورش افراد سالم در جامعه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و سازمان های ذیربط می بایست در این زمینه نقش فعال تری ایفا نمایند.
نتایج پژوهش لیمبروسکی، تاچ و دیماتو[۵۳] (۲۰۰۶) نشانگر آن است که تجارب شادی افراد بستگی به احساسات آن ها در مورد خودشان دارد. افرادی که در خود احساس خود ارزشی و حرمت نفس کمی نمایند، به طور معمول شادکام نیستند.
بایمستر، کمپل، کروجر و وهس[۵۴] (۲۰۰۳) با انجام پژوهشی نتیجه گرفتند که شادی از پیامدهای عزت نفس بالا است. بدین ترتیب که افراد با عزت نفس بالا از راهبردهای خودتنظیمی سازگارتری نسبت به افراد با عزت نفس پایین استفاده میکنند. این افراد برای جلوگیری از ایجاد خلل در تواناییشان، پاسخ های مؤثرتری به شکست میدهند که این امر به نوبه خود منجر به گزارش سطوح بالاتری از شادی در آن ها می شود.
فصل سوم :
روش تحقیق
۳-۱مقدمه
در این فصل روش تحقیق نمونه و جامعه و رش های آماری و ابزار پژوهش معرفی میگردند.
۳-۲ روش پژوهش:
این پژوهش با توجه به هدف و کاربرد از نوع پژوهش کاربردی میباشد.. همچنین روش پژوهش از نوع همبستگی میباشد که یکی از انواع روش های تحقیق توصیفی(غیر آزمایشی) میباشد.
۳-۳ جامعه پژوهش:
جامعه آماری عبارت بود از کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی شهرستان گناباد. نمونه پژوهش با توجه به جدول مورگان ۳۲۵ نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی و والدین آن ها از بین جامعه آماری انتخاب شد. از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد. بدین طریق که از بین لیست اسامی دانش آموزان مدارس راهنمایی ۸ کلاس پسرانه و ۸ کلاس دخترانه به صورت کاملاً تصادفی و بر اساس کد کلاس انتخاب شدند.
۳-۴ روش تجزیه و تحلیل داده ها:
برای تجزیه و تحلیل اطلاعات ازروش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.
-
- آمار توصیفی: برای توصیف مشخصاتی همچون سن، جنس و مدرک تحصیلی گروه ها استفاده شد.
- آمار استنباطی: برای پاسخ گویی به فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون چند متغیری، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T برای مقایسه میانگین دو گروه مستقل استفاده گردید.
۳-۵ ابزار پژوهش:
۳-۵-۱پرسشنامه شیوه های فرزند پروری دیاناباوم ریند
در این پژوهش از پرسشنامه شیوه های فرزند پروری دیاناباوم ریند استفاده خواهد شد . این پرسشنامه که در سال ۱۹۷۲ توسط دیاناباوم طراحی شد شامل ۳۰ جمله آن به شیوه سهل گیرانه ۱۰ جمله به شیوه مستبدانه و ۱۰ جمله به شیوه مستبدانه و ۱۰ جمله دیگر به شیوه قاطع و اطمینان بخش مربوط می شود.
۳-۵-۱-۱روش نمره گذاری و تفسیر