۳-۱-۱-۳-گفتار سوم:طبقه بندی تحقیق بر مبنای مراحل تحقیق
به منظور دستیابی به نتایج مورد نظر و انجام شایسته روش تحقیق از روش های زیر بهره گرفته شد:
گفتار چهارم:استفاده از اسناد و مدارک (شامل: منابع کتابخانه ای و اینترنتی) :
در راستای جمع آوری اطلاعات و تدوین مبانی، تعاریف و مفاهیم نظری از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
۳-۱-۱-۴-گفتار چهارم:ابزار پرسشنامه
به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر و سنجش متغیرهای تحقیق، از پرسشنامه استفاده شده است. شاخص های مورد سنجش در تحقیق، پیش از آن که در قالب پرسشنامه به نظرسنجی گذاشته شود، در معرض قضاوت چندتن از خبرگان و کارشناسان در دانشگاه ها و سازمان زندان ها با موضوع تحقیق قرار گرفت که نهایتاًً از پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده به عمل آمده است.
۳-۱-۲-مبحث دوم:جامعه، حجم نمونه و روش نمونه گیری
۳-۱-۲-۱-گفتار اول:جامعه آماری
جامعه آماری تحقیق عبارت است از مجموعه ای از افراد و یا واحد ها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند. معمولا در هر پژوهش ، جامعه آماری مورد بررسی یک جامعه آماری است که درباره صفت یا صفت های متغیر واحدهای آن مطالعه می شود. تعریف جامعه آماری باید جامع و مانع بوده و باید به گونه ای بیان شود که از نقطه نظر زمانی و مکانی همه واحدهای مورد مطالعه را در برگرفته و در ضمن از شمول واحدهایی که نباید به آن ها پرداخته شود جلوگیری نماید.جامعه آماری درتحقیق حاضر عبارت است از کلیه زندانیان زندان عادل آباد شیراز.
۳-۱-۲-۲-گفتار دوم:ابزار جمع آوری داده ها
تهیه ابزارهای سنجش یکی از مراحل مهم تحقیق است که پرسشنامه یکی از ابزارهای رایج و روشی مستقیم برای کسب داده ها به شمار میآید. پرسشنامه مجموعه ای از سوال ها (گویه ها) است که پاسخ دهنده با ملاحظه آن ها پاسخ لازم را ارائه میدهد. این پاسخ، داده مورد نیاز پژوهشگر را تشکیل میدهد. سوال های پرسشنامه را نوعی محرک – پاسخ میتوان محسوب کرد. از طریق سوال های پرسشنامه میتوان دانش، علایق، نگرش و عقاید فرد را مورد ارزیابی قرار داد، به تجربیات قبلی وی پی برده و به آنچه در حال حاضر انجام میدهد آگاهی یافتدر تحقیق حاضر اطلاعات مندرج در پرسشنامه تحقیق ، با توجه به بررسی های انجام شده در ارتباط با تحقیقات سایر محققین و خبرگان بوده و در واقع از نوع پرسشنامه های خود محقق میباشد. از این رو تلاش شده در طراحی پرسشنامه موارد ذیل مورد توجه و لحاظ قرار گیرد:
-
- ارتباط مناسب سؤالات با موضوع تحقیق
-
- رعایت استاندارد تعداد سؤالات به طوری که تعداد سؤالات فرد را خسته و از کیفیت پاسخگویی در سؤالات آخر نکاهد
-
- رعایت سادگی پاسخگویی به سؤالات
-
- سهولت استخراج اطلاعات و انجام تحلیل های آماری که در پرسشنامه این تحقیق جهت سهولت استخراج نتایج و انجام تحلیلهای آماری ، از پرسش سؤالات باز پرهیز شده است.
- موضوع، سادگی و قابلیت فهم سؤالات که در پرسشنامه سعی گردیده است سؤالات طبق تبادل نظر با افراد متخصص طراحی گردد تا امکان وجود ابهام و عدم فهم سؤالات به حداقل ممکن کاهش یابد.پرسشنامه طراحی شده برای جمع آوری نظرات پیرامون موضوع تحقیق شامل دو قسمت بشرح ذیل است :
الف- طراحی قسمت جمعیتی : این بخش از پرسشنامه جهت دریافت اطلاعات پیرامون ویژگی های جنسیت، سابقه کار و تحصیلات طراحی شده است.
ب – طراحی قسمت سئوالات : این قسمت در راستای شناسایی اهمیت هر یک از عوامل مؤثر در موضوع تحقیق طراحی گردیده است .
گفتار سوم:اعتبار و پایایی ابزار اندازه گیری :
با توجه به ابزارهای استفاده شده در تحقیق ، به منظور اعتبارسنجی ابزار اندازه گیری ، پایایی و روایی ابزار به شرح ذیل مورد بررسی قرار گرفته است :
پایایی ضرب و جرح
.۶۴۴
۵۳
پایایی مجرمین به عادت
.۷۳۲
۵۳
۳-۲-بخش دوم:تجزیه و تحلیل اطلاعات
در این بخش بر آن هستیم که با جواب های گرفته شده به تجزیه و تحلیل اطلاعات بپردازیم و در این راستا به جواب های فرضیات دست پیدا کنیم.
۳-۲-۱-مبحث اول:آمار توصیفی
در آمار توصیفی از آزمون های فراوانی و درصد فراوانی و در آمار استنباطی از آزمون T تک نمونه استفاده شده است.
جدول ۳-۱-توزیع سن افراد مرتکب ضرب و جرح
درصد فراوانی
فراوانی
سن
۶۱٫۵
۲۴
۱۸-۲۵
۵٫۱
۲
۲۵-۳۰
۱۵٫۴
۶
۳۰-۳۵
۱۲٫۸
۵
۳۵-۴۰
۵٫۱
۲
۴۰-۴۵
۱۰۰٫۰
۳۹
مجموع
جدول فوق نشان دهنده پراکندگی سنی افرادی است که مرتکب ضرب و جرح شده اند. جدول فوق نشان میدهد که بیش از ۶۱ درصد افراد نمونه دارای سنین بین ۱۸ تا ۲۵ سال هستند. و کمترین میزان ضرب و جرح مربوط به سنین لابلای ۴۵ سال است. در نمودار دایره ای زیر این پراکندگی بر اساس درصد هر سن بر روی نمودار نشان داده شده است.
جدول ۳-۲-توزیع سن نمونه پژوهش که مرتکب مجرمین به عادت شده اند
درصد فراوانی
فراوانی
سن
۶۸٫۸
۳۳
۱۸-۲۵
۲۰٫۸
۱۰
۲۵-۳۰
۶٫۲
۳
۳۰-۳۵
۲٫۱
۱
۳۵-۴۰
۲٫۱
۱
۴۰-۴۵
۱۰۰٫۰
۴۸
مجموع
جدول فوق نشان دهنده پراکندگی سنی افرادی است که مرتکب جرم مجرمین به عادت شده اند. جدول فوق نشان میدهد که بیش از ۶۸ درصد افراد نمونه دارای سنین بین ۱۸ تا ۲۵ سال هستند. و کمترین میزان ضرب و جرح مربوط به سنین بین ۳۵ تا ۴۰ و ۴۰ تا ۴۵ سال است. در نمودار دایره ای زیر این پراکندگی بر اساس درصد هر سن بر روی نمودار نشان داده شده است.
جدول ۳-۳-توزیع تحصیلات افرادی که مرتکب ضرب و جرح شده اند
درصد فراوانی
فراوانی
شغل
۱۵٫۴
۶
آزاد
۳۸٫۵
۱۵
کارمند
۴۶٫۲
۱۸
بی کار
۱۰۰٫۰
۳۹
مجموع