از تعاریف مختلفی که در زمینهی مدیریت دانش توسط صاحب نظران مختلف بیان شده است، میتوان این برداشت را داشت که مدیریت دانش، فرایند شناسایی، در اختیار گرفتن، سازماندهی و پردازش اطلاعات جهت خلق دانش میباشد که پس از آن توزیع میشود و در دسترس دیگران قرار میگیرد تا برای خلق دانش بیشتر و به گونهای مؤثر در تصمیم گیریها به کار گرفته شود. (فاتحی،۱۳۹۰).
بر اساس تعریف ارائه شده از سوی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[۳۷]، مدیریت دانش مجموعهای از فعالیتهای سازمانی است که در راستای خلق، کسب، توزیع دانستهها و ارتقای به اشتراک گذاری دانش در داخل سازمان و محیط اطراف آن انجام میشود (به نقل از حسن زاده، ۱۳۸۶) مدیریت دانش فرایندی پویا و پیوسته در حال تکوین و تکامل است و معمولاً فعالیتهای مدیریت دانش در یک سازمان پیشرفته، شامل مراحل مختلفی میباشد. (فاتحی،۱۳۹۰).
هم راستا با تعاریف متعددی که از مدیریت دانش وجود دارد، الگوهای مختلفی هم برای آن در نظر گرفته شده است که در هر کدام از این الگوها، جنبههای خاصی از مدیریت دانش، مد نظر قرار گرفته شده است.
۲-۲-۵٫ الگوهای مدیریت دانش
اهمیت و گستردگی موضوع مدیریت دانش موجب شده است تا اندیشمندان مختلف، برداشتهای گوناگونی از فعالیتهای کلیدی مدیریت دانش را ارائه دهند. این تعابیر و برداشتها، دارای نقاط اشتراک و افتراق با یکدیگر بوده و در فالب الگوهای متنوعی مطرح میشود. (سنجقی و جنیدی جعفری، ۱۳۸۵).
الگوهای مدیریت دانش، مجموعهای از دستورالعملها، مستندات، ابزارهای تحلیلی و فنون پیشرفته مدیریت دانش است که برای ارزیابی، برنامه ریزی، اجرا و اندازه گیری فعالیتهای مدیریت دانش استفاده میشود. (باباغیبی،۱۳۹۰).
تاکنون صاحب نظران بسیاری، الگوهایی را در زمینهی مدیریت دانش ارائه کردهاند که بیشتر آن ها از نظر محتوایی تقریباً مشابه یکدیگرند. اما دارای واژه ها و مراحلی متفاوت هستند. (افرازه،۱۳۸۷) بسیاری از صاحب نظران، مدیریت دانش را در قالب فرایندی تعریف نمودهاند که در هر کدام مراحل و فعالیتهای مختلفی، برای آن در نظر گرفته میشود.
به طور مثال میتوان از الگوی مطرح شده توسط نوناکا و تاکوچی[۳۸] نام برد که برای فرایند مدیریت دانش چهار مرحله؛ اجتماعی نمودن، خارجی نمودن، اتصال برقرار نمودن و درونی نمودن را در نظر میگیرند. یا داونپورت و پروساک[۳۹] که سه مرحله: تولید، کد بندی و سازماندهی، و انتقال را معرفی میکنند. (افرازه،۱۳۸۷؛ به نقل از فاتحی،۱۳۹۰) چرخه ی مدیریت دانش ویگ[۴۰]، شیوه ی خلق و به کارگیری دانش توسط افراد یا سازمانها را مشخص میکند و چهار گام اصلی آن، عبارتند از: خلق دانش، حفظ دانش، تسهیم دانش و کاربرد دانش. دالکر[۴۱] رویکردی تلفیقی به چرخه ی مدیریت دانش را پیشنهاد میدهد که سه مرحله دارد: کسب یا خلق دانش، درک و کاربرد دانش، تسهیم و توزیع دانش. هم چنین داونپورت و گروور[۴۲] از چهار مرحله برای مدیریت دانش نام بردهاند؛ عمومیت بخشیدن، کدگذاری، انتقال و تفهیم، ووکوویک و الیوک[۴۳] بر پنج گام مختلف تمرکز کردهاند؛ جمع آوری، سازماندهی، پالایش، ارائه و انتشار دانش. علوی و لیدنر[۴۴] چهار فرایند مدیریت دانش را پیشنهاد میدهند؛ خلق دانش، انباشت و بازیابی دانش، انتقال دانش و کاربرد دانش؛ به علاوه آن ها بیان کردهاند که تفاوت عمدهای بین این طبقه بندیها وجود ندارد، تنها تفاوت در نام و تعداد مراحل فرایند است. بررسی دقیق هریک از این الگوها نشان میدهد که مراحل آن ها بسیار شبیه هم بوده و تنها برخی این فرایند را به طورکامل تر و برخی جزئیتر مورد توجه قرار دادهاند. (به نقل از هاشمی، ۱۳۸۹). الوانی و شاهقلیان (۱۳۸۵) نیز با ترکیب و جمع بندی مراحل مشابه در این الگوها، الگویی را شامل مراحل شش گانه ی تشخیص دانش، تحصیل دانش، به کارگیری دانش، اشتراک دانش، توسعه دانش و نگهداری دانش ارائه کردهاند.
درجدول زیر خلاصهای از الگوهای مدیریت دانش که توسط نویسندگان و مؤسسههای مختلف ارائه شده، بیان گردیده است. هریک از این الگوها به اقتضای نیاز یا شرایطی که مؤسسه یا نویسندهی معرفش داشته، بر وجوهی از فرایندهای مدیریت دانش تأکید بیشتری کرده و وجوه دیگر را، یا به شکل مسستر در فرایندهای دیگر تعریف کرده و یا به آن نپرداخته است. (افرازه، ۱۳۸۷؛ فیروزشاهی و دیگران، ۱۳۹۱؛ هاشمی، ۱۳۸۹؛ آلریالات، ۲۰۰۸؛ کاسوی، ۲۰۰۵؛ بکمن، ۱۹۹۸؛ پروبست، ۲۰۰۰؛ آواد، ۲۰۰۷؛ دنگ، ۲۰۰۶؛ بوسیلیر، ۲۰۰۲).
جدول شماره ۲-۲٫ الگوهای مدیریت دانش
مراحل
الگو
۱
نوناکا و تاکوچی
اجتماعی نمودن
آشکار سازی
تبدیل کردن
درونی نمودن
۲
مدل هفت C
خلق- ایجاد
در دام انداختن
بسط- تسهیم
همکاری
صرف کردن
مبادله – ارتباط
فرهنگ
۳
داونپورت و پروساک
تولید نمایید
کدبندی و سازماندهی نمایید
منتقل سازید
۴
بک من
شناسایی کردن
تسخیر کردن
انتخاب کردن
ذخیره کردن
پخش کردن
به کار بردن
ایجاد کردن
تجارت کردن
۵
مدل بوکوویتز و ویلیامز
کسب دانش
کاربرد
دانش
یادگیری از فرایند دانش
تسهیم و مبادله دانش
ارزیابی دانش
ایجاد و تثبیت دانش
حذف و استفاده بهینه از دانش
۶
پیر تیندال
ایجاد کردن