-
- phonological loop
-
- visuo – spatial sketchpad
-
- central executive
- episodic buffer
۲-الف-۴-۳-۱ حلقه ی آواشناختی
حلقه ی آواشناختی در اصل اشاره به یک حلقه دارد که به صورت شمرده شمرده اطلاعات زبانی را پردازش میکند این حلقه ظرفیتش به وسیله سرعت ذخیره اطلاعات کلامی محدود می شود ( بادلی ، ۱۹۹۸ ) .
بادلی حلقه ی آواشناختی را به دو قسمت جزیی تر تقسیم کرد:
۱ـ انباره ورودی آواشناختی منفعل موقت
۲ـ یک فرایند شمرده شمرده تکرار صداهای جزء. اطلاعات زبانی به صورت مستقیم فوری و اتوماتیک در دسترس حلقه ی آواشناختی قرار می گیرند جایی که در آن به صورت خلاصه به شکل آواشناختی اندوزش میشوند ( هیتچ، ۱۹۹۰ ) .
حلقه ی آواشناختی درست شبیه به یک حلقه ی نوار ضبط صدا است با یک مسیر مشخص، کلمات و دیگر واحد های صدا به ترتیب سفارش، دریافت و ضبط میگردند و به صورت محو میشوند توسط ضبط کلمات جدید، و واحد های صدای جدید، مگر اینکه آن ها دوباره با تکرار در این نوار ضبط شوند. حلقه ی آواشناختی کارکرد خاصی دارد و مقصد آن به وسیله ی نوعی از اطلاعات محدود میشوند. حلقه ی آواشناختی محرک های ادراکی را تبدیل به کد های آواشناختی میکند که شامل کد های صوتی، زمانی و خواص پی در پی از محرک های کلامی است. این کد ها سپس با کد های خارجی جفت میگردند در حافظه دراز مدت با رمز گردانی معنایی ذخیره میگردند.
۲-الف-۴-۳-۲ صفحه ی دیداری فضایی
صفحه ی دیداری فضایی مسئول ضبط اطلاعات دیداری فضایی است . مثل انباره ای برای اشیا و موقعیت ها و مکان ها. این صفحه همچنین نقش کلیدی را در ایجاد و دستکاری تصاویر ذهنی بازی میکند. همچون حلقه ی آواشناختی این صفحه هم مرکب از یک انباره موقت منفعل و یک پردازش تکرار فعال است. زوال در انباره دیداری فضایی موقت به همان سرعتی است که در حلقه ی آوا شناختی است و جایگزینی در آن کمتر از ثانیه است. سرعت فراموشی در این صفحه تابعی است از پیچیدگی محرک ها ومدت زمانی که آن محرک در معرض دید قرار دارد. در نتیجه ی حرکات چشم، دستکاری تصاویر وبرخی دیگر از انواع حالت های حافظه ی دیداری ردهای دیداری تازه ایی به وجود میآید. این صفحه به صورت اولیه برای نگه داری محرک های الگو شده وفضایی طراحی شده است و این همچنین خود تبیینی است که چرا این صفحه با حرکات فیزیکی پیوند خورده است.
۲-الف-۴-۳-۳ عامل اجرایی مرکزی
عامل اجرایی مرکزی ، مهمترین مؤلفه نظام حافظه کاری است. هر زمان که ما درگیر فعالیت شناختی پیچیده هستیم ( مانند: خواندن متن، حل مسئله و انجام دو تکلیف همزمان ) به طور قابل توجه، عامل اجرایی مرکزی را مورد استفاده قرار میدهیم. به طور کلی فرض شده است که قشر پیش پیشانی قسمتی است که بیشترین درگیری را در عملکرد عامل اجرایی مرکزی دارد.
بدلی( ۱۹۹۶ )چهار عملکرد برای عامل اجرایی مرکزی پیشنهاد کردهاست که در ذیل میآیند :
۱-تغییر طرح های یادداری.۲- اشتراکی کردن زمان در مطالعات دو تکلیفی.۳- توجه انتخابی برای محرک معین زمانی که دیگر محرک ها نادیده گرفته میشوند . ۴-فعالیت موقعیتی حافظه بلند مدت.
در سال ۱۹۹۹ بادلی و لوجی ادا کردن که مجری مرکزی به عنوان یک مکانیزم کنترل توجه است که منابع توجه را به زیر سیستم های خاصی هدایت میکند و مسئول انتقال اطلاعات به حافظه دراز مدت است.
اجرائیات مرکزی مثل طراحی، انسجام دادن، متمرکز کردن توجه، مقاومت در برابر تداخل، بهره گیری از بازخورد وتوانایی روبه رو شدن با مسائل جدید است.
۲-الف-۴-۳-۴ انباره موقت رویدادی (بافراپیزودیک )
بدلی ( ۲۰۰۰ ) مؤلفه ی چهارمی را به الگوی حافظه کاری افزود. انباره موقت رویدادی، جایی است که اطلاعات منابع مختلف را (حلقه واج شناختی، صفحه دیداری – فضایی و حافظه بلند مدت ) می توان یکپارچه و به طور کوتاه مدت ذخیره کرد. بر طبق عقیده راپوز و بدلی (۲۰۰۶ )انباره موقت رویدادی، انباره رویدادی است که دارای مزیت نگه داری اطلاعاتی است که از دامنه گسترده ای از نظام ها شامل مؤلفه های دیگر حافظه کاری و حافظه بلند مدت درون ساختارهای پیچیده، یکپارچه شده است که شامل مناظر و رویدادها است. انباره ای است که به عنوان یک واسطه ی میان زیر شاخهها با رمز های متفاوت میباشد که بازنمایی ها با جنبههای متعدد را با یکدیگر ترکیب میکند.دو ویژگی کلیدی بافراپیزودیک توانایی یک پارچه کردن عناصر دیداری وکلامی برای خلق بازنمودهای اپیزویک است و به صورت خیلی کوتاه اجازه میدهد اطلاعاتی که بیش از ظرفیت دو زیر سیستم هستند را ذخیره سازند. (شلتون والیوت ،۲۰۰۸ ).واآ
۲-الف-۴-۴ پایه های نوروآناتومیک حافظه ی فعال
پژوهش های اخیر ریشههای متفاوتی را از فعالیت های حافظه کاری در مغز یافته اند. برای مثال یافته های هدن و یونسس ( ۲۰۰۶ ) حاکی از این هستند که حافظه کاری کلامی، دیداری – فضایی و اجرایی هریک با بخش های متفاوتی از مغز پیوند خورده اند.
بررسی های عصب شناختی دیگر ( پرابماکاران و همکاران، ۲۰۰۰ ) همچنین شواهدی از جدایی جریان الکتریکی خرده سیستم های کلامی از دیداری فضایی را یافته اند. شواهد پژوهش های اخیر اذعان میکنند که پایه های نوروآناتومیک حافظه کاری به شکل زیر است:
-
- حلقه آواشناختی در لوب گیجگاهی نیمکره چپ واقع شده است .
-
- حافظه دیداری – فضایی در نیمکره راست واقع شده است.
- فعالیت های کنش های اجرایی در قشر پیش پیشانی پشتی – جانبی واقع شده است.
به نظر میرسد پایه های نوروآناتومیک انباره ی آواشناختی در قسمت های تحتانی لوب آهیانه ای غالب و نواحی قدامی لوب گیجگاهی و قشر پیشانی باشد. ( گادر کول و همکاران به نقل از کولیدگ و وین، بیت ،۲۰۰۲).پایه های نوروآناتومیک حافظه ی کوتاه مدت فضایی در قسمت های نیمکره ی غیر غالب و قسمت های تحتانی قشر پیشانی و سپس سری است ( اسمیت، ۱۹۹۷ ).
۲-الف-۴-۵کارکرد حافظه فعال
پژوهشگران کارکردهای حافظه فعال را به دو طبقه ی اصلی تقسیم کردهاند :
۱- ذخیره سازی ۲- کنترل اجرایی
بادلی و هیتچ ( ۱۹۷۴ ) بر این نکته تأکید میکنند که بخش کنترل اجرایی در حافظه کاری مسئول کنترل تمام فعالیت ها است اما آن ها با این جزئیات اشاره نمی کنند که حافظه فعال چطور این کارکرد کنترلی را تشخیص میدهد. کوان و انجل۱ ( ۱۹۹۹ ) و تولسکی۲ و همکاران ( ۱۹۹۹ ) نیز به این نکته اذعان دارند که توجه کنترل شده مسئولیت کنترل اجرایی است اما جزئیات بیشتری از این کنترل را ارائه نمی دهند.