انگیزش، کشف و پیشگیری از تخلفات مالی در دستگاه های اجرایی متغیر وابسته تحقیق حاضر است.
۱-۸ روش تحقیق
مراد از انتخاب شیوه تحقیق آن است که محقق مشخص نماید چه شیوه یا روشی را اتخاذ کند تا او را هرچه سریعتر، آسانتر، دقیق تر و ارزانتر در دست یابی به پاسخ یا پاسخ هایی برای پرسش یا پرسش های تحقیق مورد نظر کمک کند ( نادری و نراقی ۱۳۷۶، ۶۳).
منظورازروش، مجموعه فعالیت هایی است که برای رسیدن به هدفی صورت میگیرد (دلاور۱۳۸۵، ۱۷۵).
روش های پژوهش در واقع ابزارهای دست یابی به واقعیت به شمار میروند. درهرپژوهش، پژوهش گرتلاش میکند تا مناسب ترین روش را انتخاب کند و آن روشی است که دقیق تر از سایر روش های دیگر قوانین واقعیت را کشف کرده و روابط موجود بین متغیرها را تبیین کند. بنابرین شناخت واقعیت های موجود و پی بردن به روابط میان آنان مستلزم انتخاب روش تحقیق مناسب میباشد. در واقع می توان گفت که اثربخشی یک کارپژوهشی، موکول به انتخاب درست روش تحقیقی است که مناسب با آن نوع خاص پژوهش باشد.
با عنایت به موضوع انتخابی، این پژوهش به طور کلی پژوهش “توصیفی (غیرآزمایشی) ” است که موضوع آن بررسی روابط موجود بین متغیرها و ارائه پیشنهادهای کاربرد پذیر در عرصه عملی است. در روش توصیفی محقق به بررسی”شناسایی عوامل مؤثر بر انگیزش کارکنان دیوان محاسبات منطقه (۱) و رابطه آن با کشف و پیشگیری تخلفات مالی در دستگاههای اجرایی” پرداخته و پیشنهادات کاربردی ارائه میگردد. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده نمودیم که اطلاعات به طور مستقیم از افراد مطرح میباشد. در روش میدانی داده ها از یک پرسشنامه عادی بینام حاوی سوالات بسته با مقیاس ترتیبی و گزینهای در ارتباط با فرضیات پژوهش استفاده شده است.
۱-۹ قلمرو تحقیق
۱-۹-۱- قلمرو موضوعی تحقیق
این تحقیق به بررسی شناسایی عوامل مؤثر بر انگیزش کارکنان دیوان محاسبات منطقه (۱) و رابطه آن با کشف و پیشگیری تخلفات مالی در دستگاه های اجرایی می پردازد .
۱-۹-۲- قلمرو مکانی تحقیق
به لحاظ مکانی، این تحقیق در بین کارمندان اداره کل دیوان محاسبات استانهای منطقه (۱) صورت گرفته است.
شامل :استانهای سمنان ، تهران ، البرز ، قم ، قزوین ، مرکزی
۱-۹-۳- قلمرو زمانی تحقیق
به لحاظ زمانی این تحقیق از اسفند ماه ۱۳۹۱ تا خرداد ۱۳۹۲ به طول انجامیده است.
۱-۱۰ تعریف واژه ها
انگیزش (۱)
میل به کوشش فراوان در جهت تامین هدفهای سازمان به گونه ای که این تلاش در جهت ارضای برخی از نیازهای فردی سوق داده شود. (رابینز۱۳۷۶،۳۲۶)
انگیزش یعنی نیروهایی که موجب میشوند افراد به گونه ای خاص رفتار کنند. از نقطه نظر مدیریت هدف ایجاد انگیزه در کارکنان به گونه ای است که رفتار آنان بیشترین نفع را برای سازمان داشته باشد. (گریفین ۱۳۸۰، ۸۸)
تخلف : سرپیچی کردن از رعایت قانون ، مقررات ، اخلاق و عرف (انوری ۱۳۸۱ ،۱:۱۶۵۹ )
تخلفات مالی (۲) : کلیه پرداختهایی که منحرف از قوانین ، مقررات و دستورالعملهای جاری باشد.
انجام ویا ترک عملی است که برخلاف قوانین و مقررات موجود که جرم محسوب نمی گردد ولی مستوجب مجازات اداری میباشد (عبدالمالکی ۸۵ ،۶۶ )
کیفیت زندگی کاری :(۳)
کیفیت زندگی کاری ، مجموعه ای اقداماتی است که شامل امکانات رفاهی ، درمانی ، امنیت شغلی ، طراحی شغل ، اهمیت شغلی ، توسعه و پیشرفت شغلی ، آموزش و بهسازی و مواردی از این قبیل میباشد (پرداختچی و همکاران ۱۳۸۸ ،۵)
رضایت شغلی (۴)
یکی از تعاریف آن حالت احساس خوش آیند فرد از کار است که پیامد ارزیابی شغلی یا تجربه فرد است یا فرایند خوش آیندی که به فرد در هنگام انجام امور در پایان آن دست میدهد و مایه رضایت خاطر وی می شود.
شغل : شغل مجموعه وظایف ، کارها و تکالیفی است که مستخدم به خاطر آن استخدام می شود (فرنج هیشر ۱۳۷۲ ،۲۳۵) در تعریف شغل از دید رفتار سازمانی گفته شده است ” شغل فرد ایجاب میکند که با همکاران ، سرپرستان و روسا رابطه متقابل برقرار شود و مقررات و سیاستهای سازمان رعایت و اجرا گردد و عملکرد مطابق استانداردهای تعیین شده باشد ” (رابینز ۱۳۷۴ ،۲۶۴)
(۱)Motivation
Violation financial(2)
Quality of Work Life(3)
jop satisfaction (4)
فصل دوم :
مروری بر ادبیات تحقیق و پیشینه تحقیق
۲-۱- مقدمه
یکی از وظایف مهم مدیران در سازمانها، شناسایی استعدادهای بالقوه کارکنان خود و فراهم کردن زمینههای رشد و شکوفایی آنان است که زمینه تحقق هدف مهم و اساسی ارتقای بهره وری را نیز فراهم میکند. به عبارت دیگر شناخت مسائل انگیزشی کارکنان جهت بهبود عملکرد و افزایش بهره وری سازمان بسیار حائز اهمیت است. همچنین کسب چنین شناختی میتواند به بهبود کاربرد منابع انسانی سازمانی کمک شایانی کند و در جلوگیری از مقاومت کارکنان در مقابل تغییرات، کاهش محدودیت در بازده و مبارزه با ستیز و مجادله کاری کارکنان بایکدیگر کمک کند و به ایجاد یک سازمان سودآور منتهی شود.
این مسئله مدیران را وادار و ناگزیر میسازد تا محیط درونی و بیرونی حاکم بر سازمان را به گونه ای شکل دهند تا اهداف مناسب برای ارضای نیاز کارکنان را انتخاب کنند و برای ایجاد انگیزش در کارکنان خود موفق باشند.
مدیران با احاطه به نحوه انگیزش کارکنان و انگیزه های آنان میتوانند در تحقق اهداف سازمان به کمک کارکنان به سهولت گام برداشته و در انجام سایر وظایف خود نیز موفق باشند از این جهت رضایت کارکنان و علاقه مند کردن بیشتر آن ها به شغل مورد تصدی و در نتیجه برآورده شدن اهداف سازمانی از اهمیت خاصی برخوردار است . اگر علل و یا عدم رضایت کارکنان نسبت به کارشان مشخص گردد، می توان به منظور بهبود وارتقاء شرایط کار ونیز جلب رضایت بیشتر آنها تلاشهای اساسی تری انجام داد . عواملی که موجب ایجاد انگیزه در کارکنان و رفع نیازهای آن ها می شود عامل مؤثری در رسیدن به هدف سازمان و یا جامعه صنعتی است.
۲-۲- تعریف انگیزش :
اصطلاح انگیزش نخستین بار از واژه لاتین Move به معنی حرکت گرفته شده است اما این واژه برای توضیح انگیزش کافی نیست .( ستیرز و پورتر۱۳۷۵ )
البته رابینز خلاصه ترین تعریف را از انگیزش ارائه میدهد و آن را میل به کوشش فراوان در جهت نیل به هدفهای سازمان میداند به گونه ای که نیازهای فردی نیز ارضاءشود.(رابنیز ۱۳۷۸)
کریتنر هم انگیزش را عبارت میداند از فرآیندی روانشناختی که هدف و جهت رفتار را نشان میدهد.(عباس پور۱۳۸۲ )
انکیزش عبارت است از حالتی درونی که انسان را به انجام فعالیت خاصی ترغیب میکند. برخی از صاحبنظران انگیزه را همان نیاز، خواسته، تمایل یا نیروی درونی می دانند که افراد را برای انجام کار،راغب میسازد!(هر سی و پلانچارد۱۳۶۸، ۱۵)
برخی نیز انگیزه را باعث و علت رفتار انسان می دانند و معتقدند که هر عملی که فرد انجام میدهد در اثر وجود انگیزه یا نیازی است که محرک وی برای انجام آن عمل است.