هم اکنون تقریباً تعداد قابل توجهی شرکت تعاونی سهامی عام در کشور به ثبت رسیده و این امکان برای آن ها وجود دارد که در فرابورس پذیرش شده و از این طریق بخشی از سهام آن ها در فرابورس معامله شود. در این میان بیمه تعاون ) شرکت تعاونی سهامی عام ) سهام خود را از طریق فرابورس عرضه اولیه نموده است. این شرکت در صورت تمایل میتواند تقاضای پذیرش در بازار فرابورس را ارائه نموده تا در صورت موافقت بخشی از سهام آن به عنوان سهام شناور در بازار فرابورس معامله و خرید و فروش شده و در نتیجه اولین شرکت تعاونی باشد که پا به این عرصه گذاشته و پیشرو قافله بزرگ تعاونی ها جهت ورود به بازار بزرگ سرمایه باشد. ما در این تحقیق قصد بررسی سختی ها و مشکلات ورود تعاونی ها به فرابورس و نیز امکان سنجی ورود آن ها به بورس را داریم.
فصل سوم روش تحقیق
مقدمه
پژوهش را میتوان علمی منظم دانست که در نتیجه آن پاسخهایی برای سوالهای مورد نظر مطرح شده پیرامون موضوع پژوهش به دست میآید. همچنین روش پژوهش به عنوان فرایندی نظاممند برای یافتن پاسخی به پرسش یا راهحلی برای مسألهای قلمداد شده است. در این فصل روش پژوهش، فرضیه های پژوهش و مدل های مربوطه، متغیرهای پژوهش و نحوه محاسبه آن ها، فرایند پژوهش، روش و ابزار گردآوری اطلاعات، جامعه و نمونه آماری و روشهای آماری که در انجام این پژوهش بکارگرفته شدهاند، مورد بررسی قرار میگیرد.
روش شناسی پژوهش
با توجه به نظریه های گوناگون، هر پژوهش فعالیت نظام مندی است که طی آن، یا دانش گسترش مییابد، یا وضعیتی توصیف و تبیین میگردد و یا در نهایت یک مسأله و هدف خاص آغاز میگردد. بنابرین، بر پایه ماهیت مسایل مطرح شده و هدفی که پژوهشگر از پژوهش دنبال میکند، آن ها را طبقه بندی میکنیم. این نوع طبقه بندی بر میزان کاربرد مستقیم یافته ها و درجه تعمیم پذیری آن به شرایط مشابه دیگر تأکید میکند.
از لحاظ هدف و روشی که دنبال می شود دو نوع پژوهش بنیادی و کاربردی[۶] از هم متمایز می شود. از لحاظ هدف، پژوهش کاربردی در جستجوی دستیابی به یک هدف علمی است و تأکید آن بر مطلوب بودن فعالیت است. دانشی که از این طریق کسب می شود، راهنما و دستورالعملی برای فعالیتهای علمی خواهد بود ( سرمد و همکاران، ۱۳۸۸: ۷۹ ).
در انتخاب نوع روش تحقیق حتماً باید در نظر داشت که چه کسانی در ارتباط با تحقیق تصمیم گیرنده به حساب میآیند؛ و اینکه کاربردهای تحقیق برای چه افرادی و با چه دیدگاههایی است، تا تحقیق با مشکل عدم کارآمدی مواجه نشود ( مقیمی ، ۱۳۸۶). نوع شناسی تحقیق، روش را برای روش شناسی آن مهیا میکند ( مقیمی ، ۱۳۸۶). ویژگی های این تحقیق به طورخلاصه به شرح زیر است:
روش پژوهش به کار برده شده در پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی است. زیرا از نتایج پژوهش شرکتهای تعاونی که تصمیم به ورود به بازار بورس و اوراق بهادار دارند، استفاده می نمایند.
فرضیه های پژوهش و مدل های مربوطه
-
- ساختار شرکتهای تعاونی به عنوان مانعی جهت ورود این شرکتها به بورس است.
-
- ساختار سازمان بورس به عنوان مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
-
- وجود ایراداتی در مدیریت تعاونیها به عنوان مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
-
- وجود ایراداتی در مدیریت سازمان بورس به عنوان مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
-
- عدم وجود انگیزه کافی در تعاونیها مانعی جهت ورود آن ها به بورس است.
-
- عدم وجود انگیزه کافی در سازمان بورس مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
-
- وجود قوانین دستوپا گیر دولتی مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
-
- وجود ایراداتی در ساختار مالی تعاونیها مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
- عدم همخوانی ساختار شرکتهای بورس و تعاونیها به عنوان مانعی جهت ورود تعاونیها به بورس است.
روش و ابزار گرد آوری اطلاعات
یکی از مهم ترین مراحل تحقیق، گرد آوری اطلاعات است. اطلاعات مورد نیاز برای انجام تحقیق را به طرق مختلف میتوان جمع آوری نمود. ابزارهای گوناگونی مانند مشاهده ، مصاحبه، پرسشنامه و اسناد و مدارک و غیره برای به دست آوردن داده ها وجود دارد. هر یک از این ابزارها معایب و مزایایی دارند که هنگام استفاده از آن ها باید مورد توجه قرار گیرند تا اعتبار پژوهش دچار خدشه نشود و از طرفی نقاط قوت ابزار تقویت گردد. هر پژوهشگر باید با توجه به ماهیت مسأله و فرضیه های طراحی شده یک یا چند ابزار را انتخاب نماید و پس از کسب شرایط لازم در مورد اعتبار این ابزارها، از آن ها در جهت جمع آوری داده ها بهره جوید تا در نهایت از طریق پردازش و تحلیل این داده ها، بتواند در مورد فرضیهها قضاوت نماید. انتخاب ابزارها باید به گونه ای باشد که پژوهش گر بتواند از نحوه انتخاب ابزار خود دفاع کند و از این طریق دستاوردهای پژوهش خود را معتبر سازد ( خاکی ، ۱۳۷۸، ص۱۵۹). مهم ترین روش های گردآوری داده ها در این تحقیق بدین شرح است:
مطالعات کتابخانه ای
از طریق این نوع مطالعه داده های ثانوی به دست میآیند که پیش از آغاز تحقیق توسط پژوهشگر بررسی میشوند. منابع این داده ها عبارتند از: داده های موجود در اسناد گذشته، آمارهای رسمی، آمارهای غیر رسمی و اسناد و مدارک سازمانی. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات این تحقیق و مباحث نظری مرتبط با موضوع از روش مطالعات کتابخانه ای ( کتب و مقالات انگلیسی و فارسی، پایان نامه ها، سایتهای اینترنتی ) استفاده شده است.
مطالعات میدانی
روش دیگری که در این پژوهش مورد استفاده قرار میگیرد، روش میدانی با بهره گرفتن از پرسشنامه است، با توجه به اینکه پرسشنامه یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روشی برای کسب دادههای پژوهش است. محقق در این پژوهش به منظور دستیابی به حقایق مربوط به گذشته، حال و پیش بینی وقایع آینده از پرسشنامه استفاده نموده است که با ارزش گذاری، کدگذاری و تجزیه و تحلیل، تعبیر و تفسیر پرسشنامه منظم به علت یکنواختی آن برای همه آزمودنیها، آسان و راحت بوده، چرا که از پاسخگو خواسته می شود به جای انشای پاسخ، تنها یک علامت در مقابل یکی از پاسخهای پیش بینی شده بگذارد. در این تحقیق نیز به منظور آزمون فرضیات تحقیق از پرسشنامه استفاده گردیده است.
پرسشنامه
در هر بررسی نمونه ای با روش پیمایشی، برای اندازه گیری واحدهای نمونه، تهیۀ ابزار اندازه گیری و مشخص کردن روش های اندازه گیری از اهمیت خاص برخوردار است. یکی از ابزارهای رایج و روش های مستقیم کسب داده های پژوهش، پرسشنامه است که می توان اطلاعات را به وسیله آن گردآوری کرد. پرسشنامه به عنوان یکی از متداولترین ابزار جمع آوری اطلاعات در پژوهشهای پیمایشی عبارت است از: مجموعه ای پرسش هدف دار که با بهره گیری از مقیاسهای گونا گون، نظر، دیدگاه، و بینش فرد پاسخگو را مورد سنجش قرار میدهد (حافظ نیا، ۱۳۸۲: ۱۷۹).