-کاهش هزینه خدمات غیرحضوری در مقایسه با خدمات حضوری
– بهبود کیفیت خدمات
– افزایش سرعت خدمات
– صرفه جویی در وقت(همان منبع :۳۰).
۲-۹- پیشینه تحقیق
در این قسمت هدف ارائه مطالعات انجام شده کاملا مشابه در رابطه با موضوع پژوهش حاضر
میباشد. اما، به دلیل کمبود تحقیقات کاملا نزدیک و مشابه، سعی شده است تا از پیشینه های نزدیک تر به موضوع استفاده شود.
۲-۹-۱- پیشینه تحقیقات داخلی :
شکرگزار(۱۳۸۶) شکرگزار در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان “بررسی امکان سنجی بانکداری الکترونیک در بانک ها(با تأکید بر بانک سپه)”، با طرح این موضوع که کشور ما از نظر شاخص سهولت و دسترسی به تجارت الکترونیک در میان ۶۰ کشور جهان در رتبه ۵۸ قرار دارد، امکان سنجی بانکداری الکترونیک بر اساس عوامل اقتصادی، فنی و نیروی انسانی را مورد بررسی قرار داده است. برای بررسی متغیر فنی، فاکتورهایی مانند: امکان استقرار در بانکها، امکان نرم افزاری و سخت افزاری، امکان ایجاد امنیت کافی، امکان بالابردن سرعت ، برای بررسی متغیر اقتصادی، فاکتورهایی مانند: هزینه به دست آوردن نرم افزارها، کاهش هزینه خدمات به مشتریان، میزان بودجه های بلندمدت برای خرید یا تولید نرم افزار، برای بررسی متغیر نیروی انسانی، فاکتورهایی مانند: نیروی متخصص که توانایی طراحی، تجزیه وتحلیل، پیاده سازی را داشته باشد، پشتیبانی مدیریت ارشد را در نظر گرفته است.
الهیاری فرد (۱۳۸۷)در تحقیقی با عنوان “خدمات بانکداری الکترونیک و نیازهای اجرایی آن در مقایسه تطبیقی هزینه های عملیات خدمات مختلف بانکی” به بررسی شیوه های بانکداری الکترونیک (اینترانتی و موبایل) پرداخته است و بهای تمام شده خدمات در انواع سیستم های بانکداری در ایران را محاسبه کردهاست. بر اساس نتایج این تحقیق ،متوسط مدت زمان لازم جهت انجام هر تراکنش در بانکداری اینترنتی نسبت به بانکداری سنتی به طور معنی داری کاهش یافته است.
یزدانی فر(۱۳۸۹) در تحقیق خود با عنوان”بررسی عوامل مؤثر بر قصد استفاده کننده از خدمات بانکداری الکترونیک در ایران(مطالعه موردی بانک سپه)”، با بهره گرفتن از مدل پذیرش تکنولوژی دیویس،تاثیر متغیر خارجی خود اثر بخشی استفاده از کامپیوتر بر ادراکات فرد را در مورد سهولت استفاده و مفید بودن این خدمات در نمونه ای متشکل از ۱۲۰مشتری بانک سپه مورد بررسی قرار داده است. یافته های این تحقیق نشان میدهد که ادراکات فرد در مورد سهولت استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک و مفید بودن این خدمات و نیز خود اثر بخشی فرد در استفاده از کامپیوتر،با قصد استفاده کننده از این خدمات،رابطه مستقیم دارد.
اداره تحقیقات بانک سپه(۱۳۹۰ ) در مطالعه دیگری در اداره تحقیقات بانک سپه با عنوان “صرفه جویی کاربرد بانکداری الکترونیک در بانکداری سنتی” به بررسی مقایسه ای صرفه جویی زمانی ناشی از پرداخت قبوض آبونمان در شهر تهران توسط عابربانک و شعبه(پرداخت الکترونیکی وسنتی )پرداخته شده است. بر اساس نتایج حاصله در صورت پرداخت این قبوض توسط عابربانک تقریباً ۸۹۴۵۲۶ ساعت ویا ۱۱۱۸۱۶ روز کاری و صرفه جویی در زمان را می توان انتظار داشت .
امینی(۱۳۹۱) در تحقیق با عنوان”بررسی موانع وچالش ها در مسیر توسعه و بهبود بانکداری الکترونیک در بانک سپه”، و با بهره گرفتن از جامعه آماری متشکل از متخصصان و کارشناسان آشنا با موضوع بانکداری الکترونیک در بانک سپه ، موانع موجود را به این ترتیب اولویت بندی کردهاست: عوامل سازمانی، تکنولوژیکی ، مدیریتی ، وهزینه ها .
مهربانی (۱۳۹۲) در تحقیقی با عنوان “بررسی عوامل بازدارنده استقرار و توسعه بانکداری الکترونیک ” با نظرسنجی از دست اندرکاران توسعه و کاربری فناوری اطلاعات در نظام بانکی استان سیستان و بلوچستان ، به این نتیجه رسیده است که ، موانع فنی- مخابراتی، سازمانی – مدیریتی، شرایط محیط محلی و موانع فرهنگی – اجتماعی، به ترتیب ،بیشترین تاثیر را درممانعت استقرار توسعه بانکداری الکترونیک در این استان داشته اند.
۲-۹-۲-پیشینه تحقیقات خارجی :
پیکاراینن۱ وهمکارانش (۲۰۱۰) با هدف شناسایی عواملی که بر قصد استفاده مشتریان از خدمات بانکداری آنلاین تأثیر دارند، به انجام پژوهشی با عنوان “شناسایی عوامل تأثیرگذار بر پذیرش بانکداری آنلاین توسط مشتریان؛ تعمیم مدل پذیرش تکنولوژی ” پرداختند. به این منظور، آن ها با بررسی ادبیات موضوع و انجام مصاحبه هایی با مدیران بانک ها در فنلاند، چند عامل را شناسایی کردند. نتایج حاصل حکایت از این داشت که سودمندی درک شده ی خدمات بانکداری آنلاین از سوی مشتریان و اطلاعات ارائه شده در مورد خدمات بانکداری آنلاین، بر قصد استفاده ی مشتریان از این خدمات مؤثر است. همچنین سطح درآمد افراد نیز، متغیر جمعیت شناختی مؤثر بر قصد استفاده ی مشتریان از خدمات بانکداری آنلاین در نظر گرفته شد. بر اساس تحلیل های انجام شده، سهولت استفاده ی درک شده ی خدمات بانکداری آنلاین،امنیت خدمات ارائه شده و لذت بخش بودن استفاده از خدمات بانکداری آنلاین، از نظر آماری تأثیرمعناداری بر قصد استفاده ی مشتریان از این خدمات ندارند متغیرهای جمعیت شناختی سن و جنسیت نیز از لحاظ آماری، معنادار نبودند و اثر آن ها بر قصد استفاده ی مشتریان از خدمات بانکداری آنلاین مورد تأیید قرار نگرفت . این پژوهش و ادبیات غنی آن، متغیرهای سودمندی استفاده از سیستم ها، سهولت استفاده از سیستم ها، لذت بخش بودن و جذابیت استفاده از سیستم ها، امنیت سیستم ها، کیفیت اتصال به اینترنت و ارائه ی اطلاعات کافی در مورد خدمات اینترنتی ارائه شده را مورد حمایت قرار میدهد. .(Pikkarainen et al.,2010: 231)