۲٫ بین بازده مورد انتظار صنعت و بازده مورد انتظار بازار همبستگی معناداری وجود ندارد.
فرض دوم همبستگی بین بازده مورد انتظار صنعت و بازده مورد انتظار بازار را مورد آزمون قرار میدهد که نتایج حاصل نشان میدهد که همبستگی بین این دو متغییر وجود ندارد و با توجه به معیارهای در نظر گرفته شده در این تحقیق و عدم همبستگی بین دو متغییر نمی توان در مورد تاثیر پذیری این دومتغییر از همدیگر اظهار نظر نمود زیرا همبستگی معنا داری بین بازده مورد انتظار صنعت و بازده مورد انتظار بازار وجود ندارد.
۵ ـ ۳) پیشنهادهای کاربردی در راستای نتایج تحقیق
با نتایج به دست امده از تحقیق حاضر و با بهره گرفتن از نتایج تحقیقات قبلی انجام شده در زمینه کارایی بازار بورس اوراق بهادار تهران پیشنهادهایی جهت بهبود کارایی اطلاعاتی در بازار بورس بشرح زیر ارائه می شود:
۱٫ پیشنهاد میشود که برای افزایش کارایی در بازار بورس اوراق بهادار، قوانینی وضع شود تا شرکتهای پذیرفته شده، ملزم به ارائه اطلاعات دقیق حسابداری و وقایع تأثیرگذار بر ارزش سهام آن ها به صورت علنی و در مدت زمان کوتاه باشند. در واقع، بیشترین دلیل عدم اعتماد سهامداران خرد از وارد شدن به بازار بورس، وجود اطلاعات مخفی و محرمانه در بین گروهی خاص از سهامدارن و مدیران شرکتهای درون بورس است. اطلاعاتی که نوسانات شدید قیمت سهام در مدت کوتاه را در پی داشته است. در بسیاری از بورسهای پیشرفته، استفاده از اطلاعات محرمانه در جهت افزایش سود در بازار بورس توسط مدیران یا نزدیکانشان جرم و دارای مجازات سنگین است. با اصلاح این امور و شفافسازی اطلاعات در بازار بورس میتوان به افزایش کارایی بیشتری دست یافت.
۲٫ بورس اوراق بهادار تهران دارای مشکلاتی خاص است که اگر در رفع آن کوشش شود به کارا شدن آن کمک زیادی خواهد کرد. اصولاً نباید گفت که یک بورس اوراق بهادار کارا است یا غیرکارا است. بلکه کارایی دارای درجهای است که این درجه از عدم کارایی تا کارایی کامل ختم میشود. سیستم اطلاعرسانی در بورس اوراق بهادار تهران بسیار ناقص و نارسا میباشد و نیاز به روش های پیشرفتهتر در این مورد است تا اطلاعات به طور گستردهتر در اختیار عموم قرار گیرد. از اینرو برقراری جریان اطلاعرسانی شفاف و به موقع در سازمان بورس اوراق بهادار از طریق؛
– ارائه لحظه به لحظه آخرین اطلاعات در کلیه زمینههای مؤثر برتصمیمات سرمایهگذاران در قالبهای قابل فهم و تجزیه و تحلیل آن برای عموم.
– استفاده از تکنولوژی روز در جهت جمع آوری، تجزیه و تحلیل و انتشار سریع اطلاعات،برای مثال اطلاع رسانی به مردم از طریق شبکه های اجتماعی که اخیراً به طور گسترده در میان اقشار مختلف جامعه انتشار پیدا کرده و بسهولت و در سریعترین و کمترین زمان میتواند اطلاعات بروز و مفیدی را در اختیار قرار دهد.
– توسعه شبکه های کامپیوتری درشهرستانها و ایجاد شبکه های کارگزینی در این مراکز، جهت توسعه فعالیت بورس.
– الزام شرکتها به افشا وضعیت مالی، تصمیمات مهم مقامات شرکت، ابداعات و اختراعات، ضرر و زیان احتمالی شرکت و هر گونه اطلاعات مؤثر بر تصمیمات سرمایهگذاران در اسرع وقت.
– ایجاد ترتیباتی جهت آشنایی عموم با وضعیت شرکتهای متقاضی ورود به بورس قبل از ورود سهام آن ها در بورس .
– استقرار بخش مشاوره و همچنین مشاوره سرمایهگذاری در بورس یا به صورت تشکیلات جداگانه، به منظور تهیه گزارشات و اظهارنامههای رسمی شرکتها و تهیه و تنظیم اوراق و اطلاعات استاندارد.
۳٫ شکل دیگر کمبود معاملاتی است که ناشی از عدم اقدامات لازم توسط دستاندرکاران بورس در جهت افزایش تقاضا در سطح جامعه است. این افزایش تقاضا میتواند به وسیله برنامه های آموزشی برای عموم مردم از طریق جراید در رسانه های گروهی انجام گیرد. که میتواند شامل موارد ذیل باشد؛
– سیستم پایه بانکی و عملکرد آن، بایستی مکمل بازار بورس باشد و هر دو به سمت بازار سرمایه حرکت نمایند. بانکها با اعطای تسهیلات لازم به خریداران سهام به عنوان وثیقه از طرف صاحبان سهام، میتوانند در کنار بازار بورس نقش مؤثری را ایفا نمایند.
– به منظور ایجاد انگیزه های کافی برای سرمایهگذاران با وضع قوانین و مقررات خاص میتوان اطمینان لازم را در سرمایهگذاران نسبت به حقوق آنان، ایجاد نمود.
– به دلیل عدم آشنایی اکثر مردم نسبت به بورس اوراق بهادار و عملکرد در آن لازم است که از طریق رسانه های گروهی و تبلیغات، علاوه بر شناسایی بورس اوراق بهادار، فرهنگ مشارکت و فرهنگ سرمایهگذاری در بورس ترویج داده میشود.
۴٫ ایجاد مقررات لازم برای جلوگیری از فریبکاری و ایجاد قیمتهای کاذب از طریق انتشار اطلاعات نادرست.
۵٫ کمبود شدید متخصصین و تجزیه و تحلیلگران بازارهای مالی در بورس اوراق بهادار تهران. یعنی افرادی که بتوانند انواع اطلاعات مختلف اطلاعات را تجزیه و تحلیل کنند؛ در چنین حالتی میتوان انتظار داشت که اطلاعات موجود از طریق اقدامات افراد مطلع و آگاه به روی قیمتها منعکس شود. پیشنهاد میشود که مسیر حضور افراد متخصص در زمینههای مالی ـ اقتصادی حتیالمقدور هموارتر شود و تعداد بیشتری از چنین افرادی جذب بازار شوند.
۶٫ عدم وجود فرهنگ غنی سهامداری در بازار سرمایه به عنوان دیگر مشکلات بیش روی بورس است. به طوری که در حال حاضر طبق آمار ۲/۳ میلیون نفر از جمعیت کشور در بورس اوراق بهادار سهامداران هستند. که با توجه به توزیع سهام عدالت توسط دولت تعداد این افراد رو به فزونی است. اما از این تعداد فقط ۳ تا ۱۰ درصد یعنی حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر در این بازار فعال هستند و از حقوق خود آگاهی دارند و نوسانات بسیار زیاد در بورس اوراق بهادار نیز به خوبی رفتار غیرحرفهای و ناپخته فعالان بازار را عیان میکند.
۵-۴) محدودیتهای تحقیق
۱٫ مستثنی کردن شرکتها در صنایع مالی، بیمه و بانکداری، قدرت تعمیمپذیری این تحقیق را کاهش میدهد.
۲٫ مطالعه حاضر ۱۲۲ شرکت را مورد مطالعه و بررسی قرار داد که در برگیرنده همه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نیست،بنابرین هنگام تعمیم نتایج باید با احتیاط عمل شود.
۳٫ قلمرو زمانی آزمون فرضیههای این پژوهش، محدوده زمانی ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱ بوده است. بنابرین در تعمیم نتایج به دوره های زمانی دیگر نیز باید با احتیاط عمل شود.
۴٫ دادههایی که از صورتهای مالی استخراج شده از بابت تورم تعدیل نشده است. با توجه به متفاوت بودن نرخ تورم در سالهای مورد بررسی در صورتی که داده های مورد استفاده از این بابت تعدیل میشد، ممکن بود نتایج متفاوت از نتایج فعلی باشد.
۵ ـ ۵)پیشنهاداتی برای محققان آتی
پیشنهادهای زیر را برای تحقیقهای آینده ارائه میشود؛
۱٫ در این پژوهش برای ارزیابی سطح نیمه قوی کارایی از تخمین ناهمسانی واریانس استفاده شد، توصیه میگردد در تحقیقات آتی با بهره گرفتن از سایر الگوهای اندازهگیری نظیر فیلتر کالمن نیز استفاده، و نتایج با این تحقیق مقایسه گردد.
۲٫ آثار سایر عوامل از قبیل ریسک بازار و متغیرهای کلان اقتصادی مانند رکود اقتصادی و. . . مورد بررسی قرار گیرد.