وجود سیستم های سازمانی : تعداد فرآیندهای تعریف شده در سازمان. (لی کیم و کیم[۲]،۲۰۰۷)
شرکت های کوچک و متوسط : شرکت هایی که از ۱۰ تا ۲۴۹ کارمند دارند. (یونیدو[۳]، ۲۰۰۳ )
۱-۷- نوع تحقیق و روش گردآوری داده ها:
این پژوهش از نظر هدف از نوع “تحقیقات کاربردی” است. کاربردی بودن این پژوهش به آن دلیل است که نتایج مورد انتظار آن را می توان در جهت بهبود عملکرد سازمان به کار گرفت. از آنجا که محقق به دنبال بررسی رابطه بین دو مؤلفه است، این تحقیق از نوع “تحقیقات پیمایشی” است. با توجه به موضوع پژوهش و متغیرهای مورد بررسی در آن، اطلاعات اولیه جهت آزمون فرضیات از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. برای اطمینان از اعتبار صوری پرسشنامه، از نظرات تعدادی از دانشگاهیان و مدیران سازمانهای مختلف استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ نیز برای سنجش اعتبار درونی پرسشنامه استفاده شده است.
۱-۸- جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران و کارشناسان شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت لاستیک و پلاستیک واقع در استان تهران میباشد که تعداد این شرکت ها با استناد به آمار وزارت صنایع و معادن ایران[۴] ۲۰۰۷ شرکت میباشد. در این پژوهش، نمونه گیری به روش تصادفی منظم میباشد. بر اساس فرمول کوکران تعداد نمونه مشخص و برابر ۳۲۵ شرکت محاسبه شده است .
فرمول کوکران:
N : حجم جامعه آماری
n : حجم نمونه
: مقدار متغیر نرمال واحد استاندارد، که در سطح اطمینان ۹۵ درصد برابر۲(۹۶/۱) میباشد.
P : مقدار نسبت صفت موجود در جامعه است که در این تحقیق ۵/۰در نظر گرفته شده است.
q :در صد افرادی که فاقد صفت در جامعه هستند . (q=1-p)
d : حداکثر تعداد اشتباه مجاز که در این تحقیق ۰۵/۰در نظر گرفته شده است.
تعداد نمونه با بهره گرفتن از فرمول کوکران ۳۲۵ نفر است و بنابرین تعداد ۴۰۰ پرسشنامه تکثیر و آماده شد تا در نهایت تعداد ۳۶۷ پرسشنامه تکمیل شده جمع آوری شد.
۱-۹- معرفی صنعت لاستیک و پلاستیک
بیشترین مصرف پلاستیک ها درست پس از جنگ جهانی دوم به عنوان جایگزین ارزان قیمت مواد مرسوم و رایج شکل گرفت اما حتی امروز نیز تصور عمومی از صنعت پلاستیک به طور کامل شفاف و مثبت نیست. سهم قابل توجه پلاستیک ها در ارتقاء سطح استاندارد کیفی زندگی تبیین نشده است. با این حال در بسیاری از زمینه ها مواد پلاستیکی مدتی است که جایگاه مناسب خود را در بازار یافته اند که از جمله آن ها می توان به صنعت برق اشاره کرد که ترکیب خواص عالی عایق بودن و چقرمگی ، دوام و دیر سوز بودن به انواع مختلف دو شاخه سر پیچ لامپ و عایق سیم ها و کابل ها منتهی شده است.
با توجه به تاثیر گذاری عوامل زیر در سال های ۱۹۴۵ تا ۱۹۷۳ رشد چشمگیر کاربرد پلاستیک های مشهود بوده است .
-
- افزایش شناخت خصوصیات و تواناییهای مواد پلاستیکی
-
- قابلیت رو به رشد پلاستیک ها به واسطه ظهور مواد جدید
-
- کاهش مداوم هزینه مواد اولیه پلاستیک نسبت به هزینه مواد رایج مانند چرم ، کاغذ ، فلزات و ……
- پایین بودن هزینه حمل و هزینه تولید
صرف نظر از قیمت نفت این عوامل به میزان زیادی نشان میدهد که صنعت پلاستیک یک صنعت تکامل یافته است که رشد آینده زیادی به وضعیت اقتصادی جهان دارد و با توجه به اینکه هزینه تبدیل نفت به مواد پلاستیکی و هزینه های حمل و نقل و فرایند آن ها کمتر از فعالیت های مشابه توسط مواد مرسوم است بنابرین مشخص می شود که قیمت پلاستیک ها با سرعتی کمتر از مواد مرسوم رقیب آن ها افزایش مییابد و این گواهی دهنده افزایش اهمیت پلاستیک ها در آینده است .
مشکلی که برای صنعت پلاستیک هم اکنون متصور است که در سال ۱۹۷۰ نیز آشکار شد . نگرانی در مورد محیط زیست میباشد که نگاه کلی آن بر روی صنایع شیمیایی و به منبع به بخشی از آن که مواد پلاستیکی هستند متمرکز است، اما در مجموع باید اشاره کرد که کاربرد پلاستیک ها در تمام صنایع روند صعودی خود را همچنان حفظ کردهاست تا جایی که امروز در ساخت یک هواپیمای مافوق صوت بیش از ۵/۲ تن قطعات پلیمری ( مصنوعی ) مصرف می شود.
صنعت لاستیک پس از کشف نحوه ولکانیزه کردن آن (در سال ۱۸۳۹) اکنون به عنوان یک صنعت اقتصادی بسیار مهم ظهور یافته است و بسیاری از قطعات و محصولاتی لاستیکی در بازار به چشم می خورند از جمله آن ها می توان به تایر کامیون ها و سایر وسایل حمل و نقل، شیلنگ ها، تسمه های نقاله، فرش ها و صفحات لاستیکی، تسمه های V شکل، پاشنه وتخت کفش، اسفنج های لاستیکی و بسیاری از دیگر از قطعات اشاره کرد.
بیش ترین مصرف پلاستیک درست بعد از جنگ جهانی دوم به عنوان جایگزین ارزان قیمت به جای مواد مرسوم و رایج بود ویا در موارد دیگر به دلیل ارزشی که به علت تازگیش داشت به مصرف می رسید.
صنعت اتومبیل در حال حاضر یکی از مصرف کنندگان عمده پلاستیک ماست که سال به سال با افزایش وزن پلاستیک مصرفی به ازای هر اتومبیل روبه روست. در رابطه با وسایل برقی اتومبیل مثل باتری سیم های نرم دوشاخه، سرپیچهای برق و کلاهکهای تقسیم بود و بعد ها در لوازم چراغ، روکش صندلی اتومبیل و تودوزی و تزیینات بدنه داخلی اتومبیل مورد استفاده واقع شد.
در اصل دلیل رشد چشمگیر در تاثیر متقابل سه عامل بر یکدیگر قرار دارد:
-
- افزایش شناخت خصوصیات و تواناییهای مواد پلاستیکی
-
- قابلیت رو به بهبود پلاستیک ها به واسطه ظهور مواد جدید، کیفیت های بهتر تجهیزات فعلی و تجهیزات فرایند بهتر
- کاهش مداوم هزینه مواد اولیه پلاستیک ها نسبت به هزینه مواد رایج مانند چرم، کاغذ و فلزات و سرامیک ها
به دلیل اهمیت این صنعت در زندگی امروزه انسان این پژوهش اقدام به انتخاب جامعه و نمونه شرکت های کوچک و متوسط از صنعت لاستیک و پلاستیک کردهاست.
۱-۱۰- قلمرو زمانی
این تحقیق در بازه زمانی ۱ ساله از بهمن ۱۳۹۱ لغایت بهمن ۱۳۹۲ انجام شد. جمع آوری داده های تحقیق در مدت ۲ ماه از آذر ۱۳۹۲ لغایت بهمن ۱۳۹۲ انجام شد.
۱-۱۱- روش تجزیه و تحلیل داده ها
پس از جمعآوری داده ها و به کارگیری روش های تحلیل مدلهای مفهومی و با بهره گرفتن از فنون آمار توصیفی به توصیف داده ها پرداخته و در این راستا از جداول توزیع فراوانی، رسم نمودار و محاسبه شاخصها استفاده شده است. در این پژوهش پردازش داده ها در دو سطح انجام میگیرد که عبارتند از: تحلیل تک متغیره و تجزیه و تحلیل چند متغیره. در مرحله اول متغیرها به صورت تکی مورد بررسی قرار می گیرند و روابط بین متغیرها مد نظر نیست، شاخص های مرکزی و پراکندگی مورد بررسی قرار میگیرد و تصویری از جامعه مورد مطالعه به دست می آید سپس با بهره گرفتن از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر برای تعیین تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته، فرضیه های اصلی مورد بررسی قرارمیگیرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین میزان همبستگی بین متغیرها از نرم افزار لیزرل[۵] و SPSS استفاده میشود.