-
- بررسی عوامل انگیزش یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات گیلان
-
- بررسی تاثیر عوامل انگیزش یادگیری بر عملکرد یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد علوم
و تحقیقات گیلان
- بررسی تاثیر عوامل انگیزش یادگیری بر عملکرد یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد علوم
- بررسی تاثیر عوامل انگیزش یادگیری برعملکرد یادگیری با توجه به عوامل دموگرافیک
۱-۶- فرضیههای پژوهش
-
- شخصیت دانشجویان بر عملکرد یادگیری آنان در دانشگاه علوم و تحقیقات گیلان تاثیر دارد.
-
- عملکرد اساتید دانشگاه بر عملکرد یادگیری دانشجویان علوم و تحقیقات گیلان تاثیر دارد.
-
- نفوذ همتایان بر عملکرد یادگیری دانشجویان علوم و تحقیقات گیلان تاثیر دارد.
-
- پشتیبانی و مشارکت خانواده بر عملکرد یادگیری دانشجویان علوم و تحقیقات گیلان تاثیر دارد.
- امکانات یادگیری بر عملکرد یادگیری دانشجویان علوم و تحقیقات گیلان تاثیر دارد.
۱-۷- تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای پژوهش
دراین قسمت واژگانکلیدی متغیرهای مورد مطالعه ارائه شده و به صورت مفهومی و عملیاتی تعریف میگردند.
۱-۷-۱- تعاریف مفهومی متغیرها
عملکرد یادگیری : عملکرد یادگیری متغیر وابسته تحقیق میباشد که عبارت است از اثربخشی فرد یادگیرنده در جذب، حفظ، پردازش و پرورش بهینه مطالب آموخته شده به طوری که در نگرشها، رفتارها و شیوه زندگی فرد اثر محسوسی میگذارد (ماو،۱۹۹۷).
شخصیت: مجموعه خصایص باطنی و رفتارهای اجتماعی یک شخص و در واقع مجموعه خصوصیات
یک انسان را شخصیت مینامند. شخصیت دانشجویان تاثیری درونی بر کسب موفقیتهای بیشتر در
امر یادگیری دارد(ابوسری،۲۰۰۶).
عملکرد اساتید دانشگاه: انگیزه دانشجویان در امر یادگیری میتواند توسط کسی که فرایند یادگیری را ممکن ساخته، داخل یا خارج از کلاس ایجاد و تقویت شود. دانشجویان در صورت مشاهده انگیزه استاد،رابطه دوستانه او با دانشجویان در طول دوران تحصیل و استفاده از کمکهای به جا در کلاس و مهارتهای ارتباطی خوب و شیوه تدریس و به صورت کلی عملکرد اساتید، بیشتر انگیزه پیدا میکنند(مسائلی،۲۰۰۷).
پشتیبانی و مشارکت خانواده : مشارکت یک فراگرد سهم کردن و سهیم شدن در کارها است، کاری که
می تواند به صورت های مختلف تجلی یابد. مشارکت خانواده ها و پشتیبانی آن ها برای راهنمایی های مربوط به درس، کمک های مالی، زندگی در کنار دانشجویان باعث می شود انگیزه دانشجویان تقویت شده و روح یادگیری در آنان زنده گردد(مور،۲۰۰۰).
نفوذ همتایان: همتایان، همکلاسیان و تمام دانشجویان هم دوره ای هستند که فرد در طول دوران تحصیل خود با آنان در ارتباط است. در مفاهیم امروزی شیوه های تحویل کلاسها به نیاز تعامل بین دانشجویان و همکلاسیانشان پاسخ داده و برای تقویت یادگیری و موفقیتدانشگاهی ضروری به نظر میرسد(گاردنر،۲۰۰۱).
امکانات یادگیری: امکانات یادگیری از جمله وسایل کمک آموزشی، اشیا، وسایل و ابزارهایی هستند که در بخش آموزش از آن ها استفاده می شود و به فرایند آموزش و تدریس کمک میکنند. به صورت کلی هر اندازه کاربرد وسایل کمک آموزشی غنی تر باشد، امر یادهی و یادگیری با سهولت بیشتر و در زمان کوتاه تری صورت میگیرد( کلاهدوزی ،۱۳۸۶). در دسترس بودن کامپیوتر، سالن های کنفرانس و کتابخانههای امروزی انگیزه دانشجویان را به شرکت در کلاس ها و مشارکت بایکدیگر افزایش میدهند که به یادگیری بهتر می انجامد(کریتمن و بنت،۲۰۰۵).
۱-۷-۲- تعاریف عملیاتی متغیرها
عملکرد یادگیری :عملکرد یادگیری در این پژوهش، نمره ای است که دانشجویان در پاسخ به پرسشنامه عملکرد یادگیری یانگ، کلمز و مورفی[۴] (۲۰۰۳) که بازنگری شده مقیاس یانگ(۲۰۰۱) میباشد، دریافت
میکنند. این پرسشنامه در بردارنده پنج سوال میباشد و بر مبنای طیف لیکرت ۵ درجه ای از خیلی زیاد تا خیلی کم قرار دارد.
شخصیت دانشجو :شخصیت یادگیرنده در این پژوهش بر اساس نمره ای حاصل می شود که پاسخ دهندگان از بعد شخصیت یادگیرنده از پرسشنامه کاشف، ایاض، رضا و حمید(۲۰۱۳) به دست می آورند.
عملکرد اساتید :عملکرد اساتید در این پژوهش بر اساس نمره ای حاصل می شود که پاسخ دهندگان از بعد نقش اساتید از پرسشنامه کاشف، ایاض، رضا و حمید(۲۰۱۳) به دست می آورند.
پشتیابی ومشارکت خانواده در این پژوهش بر اساس نمره ای حاصل می شود که پاسخ دهندگان از بعد خانواده از پرسشنامه کاشف، ایاض، رضا و حمید(۲۰۱۳) به دست می آورند.
نفوذ همتایان :نفوذ همتایان در این پژوهش بر اساس نمره ای حاصل می شود که پاسخ دهندگان از بعد نفوذ همتایان از پرسشنامه کاشف، ایاض، رضا و حمید(۲۰۱۳) به دست می آورند.
امکانات یادگیری :امکانات یادگیری در این پژوهش بر اساس نمره ای حاصل می شود که پاسخ دهندگان از بعد امکانات یادگیری از پرسشنامه کاشف، ایاض، رضا و حمید(۲۰۱۳) به دست می آورند.
۱-۸- قلمرو پژوهش
۱-۸-۱- قلمرو موضوعی پژوهش
موضوعات مرتبط با تحقیق حاضر در قلمرو تمامی عوامل مؤثر بر ارتقای عملکرد یادگیری دانشجویان و از جمله عوامل مؤثر بر انگیزش یادگیری قرار میگیرد که در این پژوهش تمرکز اصلی بر روی بررسی نقش عوامل انگیزش یادگیری بر عملکرد یادگیری دانشجویان میباشد.
۱-۸-۲- قلمرو زمانی پژوهش
داده های مرتبط با این تحقیق در نیمه دوم سال ۱۳۹۳ از جامعه آماری پژوهش که جمع آوری گردید و تحلیل داده ها و نتیجه گیری نهایی نیز در همین بازه زمانی انجام گرفته است.
۱-۸-۳- قلمرو مکانی پژوهش
این تحقیق در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات گیلان انجام میگیرد، و از همین رو قلمرو مکانی تحقیق به گستره جغرافیایی این دانشگاه خواهد بود.
۱-۹- روش پژوهش
این پژوهش از نقطه نظر ماهیت، کاربردی و همچنین از حیث روش پژوهش توصیفی میباشد چون در آن متغیرها دستکاری نمیشوند. به علاوه با توجه به اینکه ابزار گردآوری داده ها در جامعه آماری و میان آزمودنیها توزیع و جمع آوری می شود از نوع پژوهشهای پیمایشی است؛ بنابرین از منظر روش شناسی توصیفی پیمایشی میباشد. همچنین چون روابط میان متغیرها به طور همزمان بررسی می شود پژوهش از نوع پژوهشهای رابطه ای میباشد.
فصل دوم:
بررسی ادبیات موضوعی تحقیق
۲-۱- مقدمه
در این فصل، مفاهیم و متغیرهای اصلی پژوهش مطرح میگردد. این فصل شامل سه قسمت مجزاست که در هر قسمت مفاهیم و مبانی نظری متغیرها مورد مطالعه قرار گرفته است در نهایت سوابق تجربی پژوهش در خصوص ارتباط بین متغیرهای پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این فصل، بیان مبانی نظری پژوهش میباشد تا بتوان در فصلهای بعد به تحلیل نتایج پرداخت.
۲-۲- انگیزش یادگیری
در این قسمت، علاوه بر تعریف انگیزش ، به ترتیب به انواع انگیزش وانگیزش یادگیری و نظریات مرتبط با آن و عوامل انگیزش یادگیری پرداخته شده است.
۲-۲-۱- تعریف انگیزش و انواع آن