افزایش حضور ، پشتیبانی و مشارکت والدین و گروههای ذینفع در فرایند یادگیری دانش آموزان
-
- ترویج یادگیری تجربی، پژوهش محوری و دانش آموز محوری در فرایند یاددهی- یادگیری
- توسعه مهارت های ادراکی، کلامی، اجتماعی، حرفه ای و تخصصی معلمان و دانش آموزان (شیوه نامه هوشمندسازی مدارس، ۱۳۹۰)
۲-۱-۹٫ مؤلفه های کلیدی مدارس هوشمند
نکته بسیار مهم در این نوع مدارس ، تغییر شیوه یادگیری از شیوه مبتنی بر حافظه به شیوه مبتنی بر تفکر و خلاقیت است. در این راستا باید مؤلفه های کلیدی مدارس هوشمند به گونه ای متفاوت تعریف شده و کارکردهای آن ها در مقیاسی جدید تبیین شود.
شکل ۲-۲ . مؤلفه های کلیدی مدارس هوشمند (محمودی و همکاران، ۱۳۸۷)
و در ادامه ، کارکرد هریک از این مؤلفه ها تعریف میگردد
۲-۱-۹-۱٫ مدیریت و آموزش یاددهی– یادگیری
محیط یاددهی و یادگیری از چهار بخش تشکیل می شود ؛
بخش اول، برنامه تحصیلی است. برنامه تحصیلی به گونه ای طراحی شده است که دانش آموزان را به توسعه متداول و فراگیر سوق میدهد . انتقال دانش، مهارت ها، ارزش ها و زبان از طریق ارائه دوره های مختلف تحصیلی و یکپارچگی این عناصر برای رویارویی با عصر ارتباطات، از ویژگیهای اصلی این بخش است.
بخش دوم ، روش تدریس است. روش تدریس در مدرسه هوشمند ، استراتژی های یادگیری را ترکیب میکند تا ارتقاء شایستگی های دانش آموزان را ممکن سازد. در این راستا با بهره گیری از سبک های مختلف آموزشی به منظور کسب اطمینان از ایجاد صلاحیت های مورد نیاز در دانش آموزان، آموزشهای جذاب را مورد توجه میدهند.
بخش سوم، ارزشیابی میباشد. این بخش برای دریافت بازخورد مناسب از آمادگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموز طراحی شده است و در آن از سیستم ارزیابی آنلاین و پایگاه داده کاملی از اطلاعات مربوط به دانش آموزان در تمام دوره تحصیلی استفاده می شود.
بخش چهارم، وسایل آموزشی است که ترکیبی بهینه از مواد آموزشی، مبتنی بر شبکه رایانه ای، معلم، و مراکز آموزشی در راستای ایجاد و تقویت تفکر چالشی و یادگیری با انگیزش در دانش آموزان است(محمودی، نالچیگر، ابراهیمی، صادقی مقدم، ۱۳۸۷).
شکل ۲-۳٫ مدل مفهومی مدرسه ی هوشمند از بعد یاددهی- یادگیری(شیوه نامه هوشمند سازی مدارس، ۱۳۹۰)
۲-۱-۹-۲٫ مدیریت و امور اداری
در مدارس هوشمند نقش مدیر و امور اداری تغییر کرده و آنان با توانایی ها و دانش خود نقش مؤثری در راستای پشتیبانی از فعالیتهای یاددهی و یادگیری خواهند داشت. وظیف نه گانه اولیه مدیریت مدارس هوشمند عبارتند از:
-
- امور اداری، ۲- امور دانشآموزی، ۳- منابع آموزشی، ۴ – منابع خارجی، ۵ – مالی ، ۶- تجهیزات، ۷- منابع انسانی، ۸- امنیت، ۹- فناوری
شکل ۲-۴٫ مدل مفهومی مدرسهی هوشمند از بعد مدیریت (شیوه نامه هوشمند سازی مدارس، ۱۳۹۰)
۲-۱-۹-۳٫ افراد ، مهارت ها و مسئولیت ها
افراد ذینفعی که در انجام دادن امور مدارس هوشمند سهیم هستند، باید توانایی ها و دانش خود را به اندازه کافی افزایش دهند تا بتوانند ، نقش مؤثری را در مدرسه ایفا کنند از جمله عواملی که در موفقیت و اداره مدارس هوشمند دخیل میباشند عبارتند از:
-
- دانش آموزان
-
- معلمان
-
- کارمندان و مدیران مدارس
-
- والدین
- سطوح مختلف جامعه
شکل۲-۵٫ مدل مفهومی مدرسه ی هوشمند از بعد مهارت ها (شیوه نامه هوشمند سازی مدارس، ۱۳۹۰)
۲-۱-۹-۴٫ فناوری
شیوه های آموزش و یادگیری، مدیریت و ارتباطات با مؤسسات در مدارس هوشمند ، مستلزم استفاده از تجهیزات و راه حلهای فنی میباشد. بنابرین شبکه ای از رایانه ها که در آن بتوان منابع را به اشتراک گذاشت، یکی از اساسی ترین بخش های مدرسه هوشمند است. در مدرسه هوشمند، شبکه بخش های مختلف مدرسه را تحت پوشش قرار میدهد. این بخش ها شامل دفاتر مدیر، کارکنان اداری، معلمان، کلاس های درس، کتابخانه و محل ورود و خروج دانش آموزان است.
بنابرین توجه به امنیت چنین شبکه ای مهم و حیاتی است. امنیت شبکه چه در بعد محرمانه بودن و چه در بعد حفظ اطلاعات، باید با توجه به استانداردهای لازم تعریف شود.
نکته بسیار مهم این است که مسئولیت و وظایف هریک از عوامل فوق با وظایف سنتی آن ها که در مدارس عادی وجود دارند ، متفاوت میباشد. به عبارت دیگر فناوری استفاده شده در این مدارس، شکل این ارتباطات را نیز متفاوت میکند. برای مثال والدین میتوانند در هر لحظه به صورت آنلاین از طریق کامپیوتر شخصی خود ، آخرین وضعیت تحصیلی فرزند خود را بدانند، و یا با دبیران او تماس داشته باشند
شکل ۲-۶٫ مدل مفهومی مدرسه ی هوشمند از بعد زیر ساخت فناوری (شیوه نامه هوشمند سازی مدارس، ۱۳۹۰)
۲-۱-۹-۵٫ فرآیندها
مدرسه هوشمند را می توان یک سیستم در نظر گرفت. این سیستم داده ها را میگیرد و در فرآیندهایی به خروجی مطلوب تبدیل میکند. مدیریت آموزشی، ارزشیابی هوشمند، محیط های گفتگوی دانش آموزان، معلم و مدیر، ارتباط با والدین، نیاز به بستری فرآیندی دارد. این بسترکه به صورت مدل های مجازی به کار گرفته می شود، پلت فرم نام دارد که باید برای مدرسه هوشمند، با توجه به نیازها و شکل کار به طور مستقل تعریف شود.
۲-۱-۹-۶٫ سیاستها
یکی از اهداف نظام آموزشی سنتی، افزایش اطلاعات دانش آموز و معلمان بوده است؛ یعنی به دانشآموزی که وارد مدرسه می شد، فقط اطلاعات میداد و هرگز تصور نمی شد که او مولد نیز باشد. اما این هدف به کلی در حال از بین رفتن است؛ هدف جدید در نظام های آموزشی، آموزش برای اطلاعات نیست بلکه آموزش برای کارآفرینی است تا دانش آموز در هر مقطع زمانی که مدرسه را رها نماید بتواند وارد محیط کار شود. در این راستا به منظور کسب اطمینان از موفقیت در اجرای مدارس هوشمند ، قوانین و سیاستهای قبلی تغییر کرده و در عوض سیاستها و قوانین نوینی طراحی می شود (محمودی، نالچیگر، ابراهیمی، صادقی مقدم،۱۳۸۷).
۲-۱-۱۰٫ نقش فناوری های نوین در هوشمند سازی مدارس
“