۱- تا پنجاه گرم، تا سه میلیون ریال جریمهی نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق.
۲- بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، پنج تا پانزده میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا هفتاد و چهار ضربهی شلاق
۳- بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، پانزده میلیون تا شصت میلیون ریال جریمهی نقدی و چهل تا هفتاد و چهار ضربهی شلاق و دو تا پنج سال حبس.
۴- بیش از پنج کیلوگرم تا بیست کیلوگرم، شصت تا دویست میلیون ریال جریمهی نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربهی شلاق و پنج تا ده سال حبس و در صورت تکرار برای بار دوم، علاوه بر مجازاتهای مذکور، به جای جریمه، مصادرهی اموال به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم و برای بار سوم، اعدام و مصادرهی اموال به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
۵- بیش از دویست کیلوگرم تا یکصدکیلوگرم، علاوه بر مجازات مقرر در بند ۴ به ازای هر کیلوگرم دو میلیون ریال به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافه میگردد و در صورت تکرار، اعدام و مصادرهی اموال به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف بر خانوادهی محکوم.
۶- بیش از یکصد کیلوگرم، علاوه بر مجازات جریمهی نقدی و شلاق مقرر در بندهای ۴ و ۵، حبس ابد و در صورت تکرار، اعدام و مصادرهی اموال به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف برای خانوادهی محکوم.
تبصره – مرتکبین جرایم فوق چنانچه به صورت زنجیرهای عمل کرده باشند و مواد برای مصرف داخل باشد، مشمول مجازاتهای ماده ۴ خواهند بود و چنانچه یکی از دو شرط موجود نباشد، به مجازاتهای این ماده محکوم میگردند.»
علت این که مجازات جرایم مذکور در ماده ۵ خفیفتر از مجازات جرایم مذکور در ماده ۴ میباشد، خفیفتر بودن درجه خطر این جرایم است زیرا جرایم موضوع ماده ۴ که مربوط به تولید مواد مخدر و در اختیار قرار دادن آن ها است، خطرناکتر از جرایم موضوع ماده ۵ میباشد و جرایم مذکور در ماده اخیر، مقدمهی جرایم مهمتر میباشد.
ارتکاب جرم به صورت زنجیرهای به معنای سازمان یافته بودن جرم است و علت تشدید چنین جرمی، سهولت ارتکاب جرم میباشد، زیرا مرتکبان جرایم زنجیرهای جرات بیشتری بر ارتکاب جرم دارند. همچنین هدف اصلی مبارزه با مواد مخدر، جلوگیری از اعتیاد مردم به ویژه جوانان است، از این رو، اشخاصی که جرایم مواد مخدر را برای مصرف داخلی، مرتکب میشوند، سزاوار مجازات شدیدتری هستند و قانونگذار با این اقدام خود، به حمایت جدی از هموطنان پرداخته است.[۶۵]
ماده ۷ از قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، وصف کارمند بودن را جزء علل تشدید مجازات دو جرم فوق الذکر میداند:
«در صورتی که مرتکب جرایم مذکور در مواد ۴ و۵ از کارکنان دولت یا شرکتهای دولتی و مؤسسات و سازمانها و شرکتهای وابسته به دولت باشد و مطابق قوانین استخدامی، مشمول انفصال از خدمات دولتی نگردد، علاوه بر مجازاتهای مذکور در مواد قبل، برای بار اول به شش ماه انفصال و برای بار دوم، به یک سال انفصال و برای بار سوم به انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم می شود.»
۳- مجازات … اخفای هرویین، مرفین، کوکایین و مشتقات شیمیایی مرفین و کوکایین
ماده ۸ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات این جرم را چنین مقرر کردهاست:
«هر کس هرویین، مرفین، کوکایین و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکایین را وارد کشور کند، یا مبادرت به ساخت، تولید، صدور … و یا مخفی کند، با رعایت تناسب و با توجه به میزان مواد به شرح زیر مجازات خواهد شد:
۱- تا پنج سانتی گرم، از پانصد هزار ریال تا یک میلیون ریال جریمهی نقدی و بیست تا پنجاه ضربهی شلاق.
۲- بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم از دو میلیون تا شش میلیون ریال جریمهی نقدی و سی تا هفتاد ضربهی شلاق.
۳- بیش از یک گرم تا چهار گرم، از هشت میلیون تا بیست میلیون ریال جریمهی نقدی و دو تا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
۴- بیش از چهار گرم تا پانزده گرم، از بیست میلیون تا چهل میلیون ریال جریمهی نقدی و پنج تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربهی شلاق.
۵- بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از چهل میلیون تا شصت میلیون ریال جریمهی نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربهی شلاق.
۶- بیش از سی گرم، اعدام و مصادرهی اموال به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف برای خانوادهی محکوم»
تبصرهی ۱- هر گاه محرز شود مرتکب جرم موضوع بند ۶ این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شد، و موفق به توزیع یا فروش آن هم نشده، در صورتی که میزان مواد بیش از یکصدگرم نباشد، با جمع شروط مذکور یا عدم احراز قصد توزیع یا فروش در داخل کشور با توجه به کیفیت و مسیر حمل، دادگاه به حبس ابد و مصادرهی اموال به استثنای هزینه تامین زندگی متعارف برای خانوادهی محکوم، حکم خواهد داد.
تبصرهی ۲- در کلیه موارد فوق، چنانچه متهم از کارکنان دولت یا شرکتهای دولتی و شرکتها و یا مؤسسات وابسته به دولت باشد، علاوه بر مجازاتهای مذکور در این ماده به انفصال دائم از خدمات دولتی نیز محکوم خواهد شد.
برای اعمال تبصرهی یک ماده ۸ باید شرایط مذکور در این تبصره به صورت کل، تحقق یابد. یکی از این شرایط، آن است که مجرم برای بار اول، مرتکب این جرم شده باشد و منظور از بار اول، آن است که عمل وی تکرار جرم به حساب نیاید و تکرار جرم فقط نسبت به جرایم مذکور در ماده ۶، مورد نظر است. از این رو اگر شخصی قبلاً مرتکب جرایم مذکور در مواد ۲و۳و۴ شده باشد، مانع بهرهگیر از ارفاق مذکور در این ماده نخواهد بود. همان گونه که قبلاً هرویین وارد کشور نموده و اینک، مرفین وارد کرده باشد، نمیتواند از این ارفاق قانونی بهره گیرد. این مطلب در مورد تعیین میزان مجازات نیز صادق است. مثلاً چنانچه شخصی یک مرتبه مقدار سه گرم و بار دیگر، مقدار پنج گرم هرویین وارد کشور نماید، عمل وی مشمول مجازات مذکور در بند ۴ ماده ۸ خواهد بود.
شرط دوم، آن است که مرتکب موفق به توزیع یا فروش مواد مخدر نشده باشد یعنی هیچ مقداری از آن نفروخته یا توزیع نکرده باشد. در این تبصره برخلاف تبصره ماده ۵، عدم احراز قصد توزیع یا فروش در داخل کشورف نیز جزء موارد بهره مندی از تخفیف قانونی برشمرده شده است که باید ان را شرط مستقل از سه شرط دیگر به حساب آورد و ظاهر ماده چنین اقتضا می کند که اگر میزان مواد بیش از یکصدگرم نیز باشد، ممنوعیتی برای ارفاق وجود نخواهد داشت.
همچنین قید با توجه به کیفیت و مسیر حمل، را باید قید همین شرط دانست یعنی منظور قانونگذار آن است که چنانچه مسیر حمل مواد از جایی باشد که نشان دهد حمل کننده قصد حمل آن به خارج از کشور را داشته و قصد توزیع یا فروش را نداشته است از این امتیاز بهره مند می شود و این مورد، معمولاً درخصوص ترانزیت مواد مخدر صدق می کند. مسیر حمل مواد مخدر قرینهای بر قصد یا عدم قصد توزیع مواد در داخل کشور میباشد. مثلاً شخصی که مواد مخدر را در شهرهای مرزی جابجا می کند قصد توزیع مواد در داخل کشور را ندارد، برخلاف شخصی که مواد را در داخل شهرهای مرکزی کشور حمل می کند.