در پژوهش حاضر ابتدا با بهره گرفتن از آزمون کولموگوروف – اسمیرنوف، نرمال بودن داده ها مورد آزمون قرار میگیرد و سپس روش مناسب برای آزمنون فرضیه های مورد استفاده قرار میگیرد. این آزمون که به افتخار دو آماردان روسی به این نام خوانده می شود، روش ناپارامتری سادهای برای تعیین همگونی اطلاعات تجربی با توزیع های آماری منتخب است. در این آزمون فرض صفری که مورد آزمون قرار میگیرد، توزیع مشاهدات و توزیع مشخص با پارامتر معینی است که پژوهشگر با حدس و قرائن مختلف معتقد است توزیع مشاهدات با آن توزیع مشخص همخوانی دارد (آذر و مومنی، ۱۳۸۷). فرض صفر و فرض مقابل به منظور بررسی نرمال بودن داده ها، به صورت زیر است:
H0: توزیع داده ها نرمال است
H1: توزیع داده ها نرمال نیست
اگر مقدار ۰٫۰۵ P-Value > باشد یعنی داده ها نرمال و در غیر این صورت داده ها غیرنرمال است.
۳-۱۰- ضریب همبستگی
تحلیل همبستگی ابزاری آماری است که به وسیله آن میتوان درجهای که یک متغیر از نظر خطی ببا یک متغیر دیگر رابطه دارد را اندازه گیری کرد. بدین منظور از ضریب همبستگی استفاده میگردد. ضریب همبستگی جهت رابطه بین دو متغیر را نشان میدهد. اگر ضریب همبستگی بین دو متغیر مثبت باشد بدین معنا است که با افزایش یک متغیر دیگری نیز افزایش پیدا می کند و برعکس. البته این ضریب نشان نمیدهد که کدام متغیر موجب علت بوده و موجب افزایش دیگری می شود و صرفاً جهت رابطه بین دو متغیر را نشان میدهد. این ضریب بین -۱ تا +۱ قرار دارد.
۳- ۱۱- خلاصه فصل
در این فصل، ابتدا روش انجام پژوهش، فرضیه های پژوهش و متغیرهای پژوهش شامل سه دسته متغیرهای مستقل، وابسته و کنترلی تشریح شدند. سپس، قلمرو پژوهش، جامعه آماری پژوهش، روش پژوهش و گردآوری داده ها، روش تجزیه و تحلیل داده ها، و روش های آماری تشریح گردید. در فصل بعد
به تجزیه و تحلیل اطلاعات و تفسیر نتایج حاصل از آن پرداخته میشود.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل
داده ها
۴-۱- مقدمه
در فصل قبل که اختصاص به روش پژوهش داشت، فرضیه های پژوهش، تعریف متغیرها، جامعه و نمونه آماری و روشهای آماری شرح داده شد. این فصل اختصاص به تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه پژوهش دارد.
پس از بررسی متون و پژوهشهای انجام شده در زمینه موضوع پژوهش، پرسشنامهای بر اساس این مطالعات تنظیم شد. پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی جمع آوری داده های پژوهش، شامل چند قمست سؤال بود. در توضیحات پرسشنامه، ضمن تشریح اهداف پژوهش و اهمیت آن، به آزمودنیها اطمینان لازم در مورد محرمانه بودن پاسخهای آنها داده شد تا با حسن نیت و اعتماد بیشتری پرسشنامه را تکمیل نمایند. در مجموع تعداد ۹۳ پرسشنامه تکمیل گردید که بر اساس اطلاعات استخراج شده از آنها، فرضیه های پژوهش آزمون خواهند شد.
۴-۲- آمار توصیفی متغیرهای پژوهش
در جدول ۴-۱ آمار توصیفی مربوط به پاسخدهندگانی که پرسشنامه را تکمیل نموده اند ارائه شده است. همان طور که ملاحظه می شود از مجموع ۹۳ پاسخ دهنده، تعداد ۸۷ نفر مرد (معادل ۵/۹۳ درصد) و ۶ نفر زن (معادل ۵/۶ درصد) بوده اند. به پاسخ دهندگان مرد عدد ۱ و به پاسخ دهدگان زن عدد صفر اختصاص داده شده بود. میانگین این متغیر برابر ۹۳/۰ و مد آن نیز برابر ۱ (جنسیت مرد) میباشد. مدرک تحصیلی پاسخ دهندگان به چهار گروه دکترا، فوق لیسانس، لیسانس و دیپلم تقسیم شده است. بیشترین فراوانی مربوط به مدرک لیسانس با ۲/۶۰ درصد از پاسخ دهندگان و کمترین فراوانی مربوط به مدرک دکترا با درصد ۵/۷ میباشد. رشته تحصیلی پاسخ دهندگان نیز به ترتیب شامل ۴/۷۷ درصد حسابداری، ۴/۱۹ درصد مدیریت و ۲/۳ درصد اقتصاد میباشد. رده های شغلی نیز شامل سه رده مدیریتی برابر ۳/۱۸ درصد پاسخ دهندگان، حسابدار ارشد و روسای حسابداری برابر ۷/۵۲ درصد پاسخ دهندگان، و حسابدار برابر ۲۹ درصد پاسخدهندگان میباشد. مد هر کدام از متغیرها بیشترین فراوانی مشاهده شده از طبقه های مختلف متغیرها را نشان میدهد. انحراف معیار نیاز بیانگر پراکندگی آنها میباشد.
جدول ۴-۱- اطلاعات مربوط به پاسخ دهندگان
متغیر
طبقه بندی
تعداد
مشاهدات
درصد
%
میانگین متغیر
مد
انحراف معیار
جنسیت
مرد
۸۷
۵/۹۳
۹۳/۰
۱
(مرد)
۲۴۷/۰
زن
۶
۵/۶
مدرک تحصیلی
دکترا
۷
۵/۷
۸۲/۲
۳
(لیسانس)
۷۷۴/۰
فوق لیسانس
۱۶
۲/۱۷
لیسانس
۵۶
۲/۶۰
دیپلم
۱۴
۱/۱۵
رشته تحصیلی
حسابداری
۷۲
۴/۷۷
۲۵/۱
۱
(حسابدای)
۵۰۸/۰
مدیریت
۱۸
۴/۱۹
اقتصاد
۳
۲/۳
رده شغلی
رده های مدیریتی
۱۷
۳/۱۸
۱۰۷/۲
۲
(حسابدار ارشد)
۶۸۳/۰
حسابدار ارشد و رئیس حسابداری
۴۹
۷/۵۲
حسابدار
۲۷
۲۹
در جدول ۴-۲ تا ۴-۵ نیز آمار توصیفی پاسخهای داده شده به پرسشنامه برای هر بخش ارائه شده است. در پرسشنامه ها از طیف پاسخ لیکرت استفاده شده و به کمترین مقدار پاسخ عدد ۱ و به بیشترین مقدار پاسخ عدد ۵ اختصاص داده شده است. میانگین پاسخها داده شده، میانه، مد (بیشترین مورد پاسخ داده شده) و انحراف معیار (پراکندگی پاسخهای داده شده) در جداول زیر آمده است.
جدول ۴-۲- آمار توصیفی پاسخهای پرسشنامه- شیوه استفاده از سیستمهای حسابداری مدیریت
سؤال
میانگین
میانه
مد
انحراف معیار
۱٫ نشان دادن نقاط کلیدی استراتژیک در سازمان
۴٫۰۶
۴
۴
۰٫۶۰
۲٫ کاربرد ایده ها و روشهای جدید انجام وظایف
۴٫۰۲
۴
۵
۰٫۹۱
۳٫ تعیین اهداف میان مدت و بلندمدت
۴٫۰۹
۴
۴
۰٫۷۰
۴٫ تبادل نظر در رابطه با اهداف میان مدت و بلندمدت
۳٫۵۹
۴
۳
۰٫۶۳
۵٫ مطرح کردن اطلاعات مربوط به مفروضات و اقدامات طرحهای مختلف
۳٫۱۴
۳
۳
۰٫۹۲
۶٫ پیگیری موارد استثنا و انحرافات قابل توجه
۳٫۳۷
۳
۳
۰٫۸۲
۷٫ پیگیری طرحهای فعلی و اهداف سازمان
۳٫۷۸
۴
۳
۱٫۱۴
۸٫ تعیین معیارهای عملکرد با بهره گرفتن از اهداف استراتژیک
۳٫۹۱
۴
۴
۰٫۸۲
۹٫ دخالت در توجه دائمی در ارتباط با زیردستان
۳٫۳۱
۳
۳
۰٫۹۴
۱۰٫ ارزیابی مرتب و نظارت بر کارکنان پاییندست
۳٫۴۵
۴
۴
۰٫۸۱
۱۱٫ ابزارهای اموزش
۳٫۳۳
۳
۴
۰٫۷۷