آزمون تحلیل واریانس تک عاملی[۵۲] : از این آزمون به منظور بررسی معنیدار بودن تفاوت میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان بر اساس سن، تحصیلات و مرتبه سازمانی در خصوص هر یک از فرضیه های پژوهش استفاده شده است.
۴۷
آزمون توکی[۵۳] : از این آزمون جهت مقایسه نظرات پاسخگویان در زیرگروههای مختلف ایجاد شده توسط ویژگیهای عمومی، پیرامون هر یک از فرضیه های پژوهش استفاده شده است.
آزمون فریدمن[۵۴] : از این آزمون جهت اولویت بندی سوالات استفاده شده است تا از این طریق مشخص شود که از نظر پاسخ دهندگان، سازمان در مورد کدام یک از زمینه ها بهبود وضعیت نیروی انسانی در وضعیت بهتری قرار دارد.
۳-۱۲ خلاصه
جایگاه روش پژوهش در یک پژوهش علمی بسیار مهم است تا آنجا که صاحبنظران معتقدند پژوهش از حیث روش است که اعتبار مییابد نه موضوع پژوهش. نظر به اهمیت موضوع در فصلی که گذشت روش تحقیق مورد استفاده در پژوهشی که پیشرو دارید به تفصیل بیان شد.
پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه پژوهشهای کاربردی بوده و بر اساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش نیروی انسانی ستاد ناجا میباشند و بر اساس محاسبات انجام شده حجم نمونه ۱۰۸ نفر تعیین گردید. به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. این پرسشنامه شامل ۵ سوال عمومی و ۲۵ سوال تخصصی جهت بررسی فرضیه های پژوهش است. روائی پرسشنامه تأیید و پایائی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ با ضریب ۹۲/۶۷% تأیید گردید. جهت بررسی و توصیف ویژگیهای عمومی پاسخ دهندگان از روشهای آمار توصیفی استفاده شده است. جهت سنجش فرضیه ها نیز روش های آماری استنباطی مورد استفاده قرار گرفته شدهاند.
۴۸
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱ مقدمه :
طبقه بندی و تجزیه و تحلیل درست داده ها و استفاده صحیح از تکنیکهای آماری به تبع استفاده از روشهای مناسب پژوهش در نهایت منجر به دستیابی به نتایج قابل اتکا خواهد شد.
در این فصل به تجزیه و تحلیل یافته های حاصل از پرسشنامه در دو سطح توصیفی و استنباطی پرداخته خواهد شد. در ابتدا از شاخص های آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار برای بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به ویژگیهای عمومی پاسخگویان استفاده شده است و سپس شاخص های آمار استنباطی مورد استفاده قرار گرفته شده است. به این ترتیب که با بهره گرفتن از آزمون t تک متغیره، فرضیه های تحقیق مورد سنجش قرار گرفته شده و سپس جهت تحلیل دیدگاه پاسخگویان بر اساس جنسیت و وضعیت استخدامی از آزمون t مستقل دو نمونه ای استفاده شده است. جهت تحلیل دیدگاه پاسخگویان بر اساس سن، مرتبه سازمانی و مدرک تحصیلی نیز از آزمون تحلیل واریانس تک عاملی استفاده شده است.
۴-۲ تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به ویژگیهای عمومی پاسخگویان
در این قسمت به توصیف داده های مربوط به ویژگیهای عمومی پاسخگویان یعنی جنسیت، سن، مرتبه سازمانی، میزان تحصیلات و وضعیت استخدامی پرداخته شده است.
جنسیت : ۹۵ نفر از کل پاسخگویان مرد بوده اند که ۸۸ درصد پاسخگویان را تشکیل داده اند و ۱۲ در صد پاسخگویان زن میباشند.
وضعیت استخدامی : ۸۷ درصد کارکنان رسمی و ۱۳ درصد آنان نیز به صورت پیمانی در ستاد ناجا مشغول کارند.
سن: بیشترین فراوانی مربو ط به گروه سنی ۳۰ تا ۴۰ سال است که شامل ۴۹ نفر میباشد و گروه سنی کمتر از ۳۰ سال کمترین فراوانی را با تعداد ۱۴ نفر به خود اختصاص داده است.
مدرک تحصیلی: بیشترین فراوانی مربوط به افراد دارای مدرک تحصیلی کاردانی و کارشناسی است که شامل ۵۳ نفر میباشد و افرادی که مدرک تحصیلی آن ها فوق لیسانس است کمترین فراوانی را با تعداد ۸ نفر به خود اختصاص داده است.
مرتبه سازمانی: بیشترین فراوانی مربوط به افسران جزء یا کارمندان همطراز است که شامل ۵۷ نفر میباشد و افسران ارشد یا کارمندان همطرازکمترین فراوانی را با تعداد ۲۴ نفر به خود اختصاص داده اند.
مشروح اطلاعات مربوط به ویژگیهای عمومی در جدول ۴-۱ ارائه گردیده است.
جدول ۴-۱- تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به ویژگیهای عمومی پاسخگویان
۵۰
درصد فراوانی تجمعی
درصد فراوانی
فراوانی
فرضیهها
۸۸
۸۸
۹۵
مرد
جنسیت
۱۰۰
۱۲
۱۳
زن
۱۰۰
۱۰۸
کل
۸۷
۸۷
۹۴
رسمی
وضعیت استخدامی
۱۰۰
۱۳
۱۴
پیمانی
۱۰۰
۱۰۸
کل
۹/۱۲
۹/۱۲
۱۴
کمتر از ۳۰ سال
سن
۴/۵۶
۵/۴۳
۴۹
۳۰ تا ۴۰ سال
۶/۸۳
۸/۲۶
۲۹
۴۰ تا ۵۰ سال
۱۰۰
۴/۱۴
۱۶
بالای ۵۰ سال
۱۰۰
۱۰۸
کل
۳/۸
۳/۸
۹
کمتر از دیپلم
مدرک تحصیلی
۵/۴۳
۲/۳۵
۳۸
دیپلم
۶/۹۲
۱/۴۹
۵۳
کاردانی و کارشناسی
۱۰۰
۴/۷
۸
کارشناسی ارشد
۱۰۰
۱۰۸
کل
۲۵
۲۵
۲۷
درجه داری/ کارمندان همطراز
مرتبه سازمانی
۷/۷۷
۷/۵۲
۵۷
افسران جزء/ کارمندان همطراز
۱۰۰
۳/۲۲
۲۴
افسران ارشد/ کارمندان همطراز
۱۰۰
۱۰۸
کل
۴-۳ آزمون فرضیه های پژوهش
۵۱
فرضیه های پژوهش با بهره گرفتن از معیار t تک نمونه مورد آزمون قرارگرفته شدهاند. نتایج حاصل از این تجزیه وتحلیل برای هر یک از فرضیه ها به صورت زیر است. برای نمونه پیش از آزمون هر فرضیه، میانگین هر یک از سؤالات مربوط به آن فرضیه به تفکیک برآورد گردیده است. همچنین فراوانی، درصد فراوانی و درصد فراوانی تجمعی نظرات پاسخگویان برای هر یک از سؤالات به تفکیک برآورد گردیده است.
۴-۳-۱ آزمون فرضیه شماره ۱:
فرضیه شماره ۱: ارزیابی عملکرد در ستاد ناجا بر انگیزش نیروی انسانی تاثیر دارد.
در جدول شماره ۴-۲- میانگین ، انحراف استاندارد و انحراف معیار میانگین نمرات پاسخگویان به سئوالات این فرضیه آمده است .
جدول شماره ۴-۲- آمار توصیفی انگیزش
متغیر
مورد بررسی
تعداد
پاسخگویان
میانگین
انحراف
استاندارد
انحراف استاندارد میانگین
انگیزش
۱۰۸
۷۰۳/۱۲
۵۶۹/۲
۲۴۷/۰
در جدول شماره ۴-۳ مقدار آماره t و درجه آزادی این آزمون و سطح معنی داری و میانگین انحرافات و یک فاصله اطمینان ۹۵ درصد برای میانگین انحرافات به دست آمده است .
جدول شماره ۴-۳- آزمون t فرضیه اول
متغیر مورد بررسی
مقدار
آماره
درجه
آزادی
سطح
معنی
داری
میانگین انحرافات
فاصله اطمینان ۹۵ %
برای انحرافات از میانگین
کران پایین
فاصله اطمینان
کران بالا