۴- بررسی رابطه اجتناب مالیاتی و ریسک سقوط قیمت سهام
این تحقیق توسط جونگ در سال ۲۰۱۰ در دانشگاه هنگ کنگ به روش OLS انجام گرفته است.
نتایج این تحقیق بیانگر وجود رابطه مستقیم و معنادار بین اجتناب مالیاتی و ریسک سقوط قیمت سهام آتی میباشد. این نتیجه با نظریه ای که بیان میدارد اجتناب مالیاتی سوء استفاده مدیریت را تسهیل میکند و اخبار بد فعالیت ها برای چندین دوره انباشته می شود برای اینکه مدیریت میخواهد جایگاه شغلی خود را حفظ کند. زمانی که دوره تصدی مدیریت به اتمام رسید، اخبار بد انباشته شده به یک باره افشا میگردد و منجر به سقوط قیمت سهام میگردد. اما اگر در شرکت مکانیزم افشای کارآمد و قوی مثل سهامداران نهادی و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته از گزارش های مالی شرکت وجود داشته باشد، همه اخبار بد انباشته نمی شوند که در صورت انتشار یک جای آن ها، کاهش شدید قیمت سهام اتفاق بیفتد، مطابقت دارد.
۵- رابطه پاداش مدیریت، گزارشگری غیر شفاف مالی و عملکرد آتی شرکت:
این تحقیق توسط رگو و ویلسون در سال ۲۰۰۸ انجام شده است. نتایجی که از این تحقیق حاصل شده است بیانگر این است که گزارشگری غیر شفاف مالیاتی با پاداش دریافتی مدیریت رابطه ی مثبت معناداری دارد و این رابطه در شرکت هایی که دارای مکانیزم حاکمیت شرکتی ضعیف هستند، قوی تر میباشد. همچنین در این تحقیق هیچگونه مدارک و اسناد قابل اتکایی مبنی بر این که گزارشگری غیر شفاف مالیاتی و پاداش پرداختی به مدیران بر میزان عملکرد آتی شرکت تاثیر معناداری داشته باشد مشاهده نشد.
۶- رابطه پوشش مالیاتی با سهامداران نهادی:
این پژوهش توسط ویلیام در سال ۲۰۰۹ انجام شده است. نتایج حاصله از این تحقیق نشان میدهد مالکیت نهادی بر پوشش مالیاتی تاثیر معنا داری دارد. در شرکت هایی که افق سرمایه گذاری سهامداران نهادی کوتاه مدت باشد، پوشش مالیاتی شرکت ها بیشتر است. چون می خواهند در کوتاه مدت مالیات بیشتری ذخیره شود و از این طریق سود و ارزش سهام خود را افزایش دهند. اما اگر افق سرمایه گذاری مالکان نهادی بلند مدت باشد، شدت رابطه ی مالکیت نهادی با پوشش مالیاتی تعدیل میگردد. طبق بررسی های بعمل آمده با توجه به جدید بودن مسئله ی تحقیق، تا کنون هیچ گونه تحقیق دانشگاهی در ایران در راستای اهداف پژوهش حاضر صورت نگرفته است. لیکن با عنایت به این که برخی تئوری ها و تحقیقات تجربی پیشین ارتباط بین معیارهای مختلف پوشش مالیاتی با شفافیت گزارشگری و ارزش شرکت را تأیید نموده اند و با توجه به این که درآمد مشمول مالیات شرکت ها با سود حسابداری آن ها رابطه ی نزدیکی دارد، لذا در این تحقیق به گزیده ای از پژوهشی که در این زمینه در ایران صورت گرفته است اشاره میگردد:
۷- مالیات و محافظه کاری در گزارشگری مالی و مربوط بودن اطلاعات حسابداری
این پژوهش توسط احمد خدامی پور و علی ترک زاده ماهانی در سال ۱۳۸۹ انجام شده است و روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع همبستگی است. نتایج حاصل از آزمون فرضیات پژوهش که با بهره گرفتن از مدل رگرسیون چند متغیره آزمون شده اند نشان میدهد، شرکت هایی که خالص جریان نقدی عملیاتی آن ها بسیار بزرگ تر از درآمد مشمول مالیات آن ها است، محافظه کاری بیشتری نسبت به سایر شرکت ها دارند، اما در مورد شرکت هایی که خالص جریان نقدی عملیاتی آن ها بسیار کوچک تر از درآمد مشمول مالیات آن ها است، نمی توان گفت که محافظه کاری کمتری نسبت به سایر شرکت ها دارند. علاوه بر این، یافته های پژوهش نشان میدهد که مالیات نه تنها مربوط بودن اطلاعات حسابداری را که شرکت ها ارائه میکنند کاهش نمی دهد، بلکه باعث افزایش مربوط بودن اطلاعات نیز میگردد.
جدول (۲-۱): خلاصه تحقیقات انجام شده در خصوص اجتناب مالیاتی
محقق
سال انجام تحقیق
حوزه جغرافیایی
روش انجام
نتیجه تحقیق
دسای و دارماپالا
۲۰۰۹
آمریکا
OLS
اجتناب مالیاتی بر ارزش شرکت تاثیر معناداری ندارد، اما در شرکت هایی که نظام حاکمیت شرکتی قوی دارند، اجتناب مالیاتی تاثیر معنادار و مثبت دارد.
هانلون و شولین
۲۰۰۵
آمریکا
OLS
اختلاف بین سود حسابداری و سود مشمول مالیات با مدیریت سود و کیفیت گزارشگری به ترتیب دارای رابطه ی مستقیم و معکوس معنادار است.
وانگ
۲۰۱۰
آمریکا
OLS
اجتناب مالیاتی با افشای شرکتی رابطه مستقیم معناداری دارد.
جانگ
۲۰۱۰
چین
OLS
اجتناب مالیاتی با ریسک سقوط قیمت سهام دارای رابطه ی مستقیم معنادار است.
رگو و ویلسون
۲۰۰۸
آمریکا
OLS
گزارشگری غیر شفاف مالیاتی با پاداش دریافتی مدیریت رابطه ی مثبت معناداری دارد و این رابطه تحت تاثیر نظام حاکمیت شرکتی واحد تجاری هستند.
ویلیام موسرو
۲۰۰۹
آمریکا
OLS
رابطه ی پنهان کاری مالیاتی با سرمایه گذاران نهادی مستقیم و معنادار است و این رابطه تحت تاثیر افق سرمایه گذاری است.
خدامی پور و ترک زاده
۱۳۸۹
ایران
OLS
شرکت هایی که خالص جریان نقدی عملیاتی آن ها بسیار بزرگ تر از درآمد مشمول مالیات آن هاست، محافظه کاری بیشتری نسبت به سایرین دارند.
عرب مازار و همکاران
۱۳۹۰
ایران
OLS
رابطه مثبتی بین گزارشگری مالیاتی و شفافیت گزارشگری مالی وجود دارد. به طوری که گزارشگری مالیاتی به ضمیمه گزارشگری مالی، شفافیت گزارشگری مالی را تا حدود زیادی تامین خواهد کرد.
صمدی لرگانی و همکاران
۱۳۸۹
ایران
OLS
رابطه مثبتی بین گزارشگری مالیاتی و شفافیت گزارشگری مالی وجود دارد، به طوری که با گزارشگری مالیاتی به ضمیمه گزارشگری مالی، شفافیت گزارشگری مالی تا حدود زیادی تامین خواهد شد.
۲-۱۱-خلاصه و جمع بندی
درآمدهای مالیاتی یکی از منابع مهم بودجه ی سالانه محسوب می شود. هرچند در کشور ما به واسطهی وجود درآمدهای نفتی توجه عمده ای به درآمدهای مالیاتی نمی شود. در میان صاحب نظران اقتصادی جایگاه و اهمیت سیاست های مالیاتی در توزیع درآمد بین دهک های اقتصادی جامعه روشن و آشکار است. از طرفی مالیات پرداختی هزینه ی قابل توجهی به مودیان تحمیل میکند که باعث کاهش بازده سرمایه گذاران میگردد. لذا شرکت ها جهت تعدیل هزینه یاد شده اقدام به اجرای برنامه های اجتناب مالیاتی میکنند. چون اجرای برنامه های پنهان کارانه ی مالیاتی به همراه ابهام و عدم قطعیت است که دستیابی به اهداف اصلی اجتناب مالیاتی را با تردید همراه میسازد. برای این که فضای خاکستری ایجاد شده ناشی از اجرای برنامه های مالیاتی به فرصتی برای سوء استفاده افراد برون سازمانی تبدیل نشود باید مکانیزم های اطلاع رسانی و ارائه ی اطلاعات شفاف و مفید به افراد برون سازمانی تقویت شوند.
فصل سوم
روش تحقیق