حضورعوامل انتظامی
کارشناسان تشخیص هویت
کارآگاهان کشف قتل
بازپرس
پزشکی قانونی
کارشناسان مربوطه
بررسی صحنه
عکسبرداری و فیلم برداری
ترسیم کروکی
یاداشت برداری
معاینه محلی
جمع آوری ادله وآثار وکشف ابزار جرم
تحقیقات محلی
تحقیق از شهود ومطلعین
جلوگیری تبانی متهم با شهود
اقدام درجهت عدم تطمیع
یاتهدید شهود
کسب خبرازمنابع ومخبرین
اخذ اطلاعات از مردم
شناسایی ودستگیری مظنونین ومتهمین
بازجویی متهم
انجام مواجهه حضوری
اخذنظریه پزشکی قانونی
اخذنظریه آزمایشگاه جنایی
اخذ اطلاعات از ادارات وارگان ها
اقرار متهم
کشف قتل
فصل سوم
روش شناسی
تحقیق
۳-۱-مقدمه:
دستیابی به هدف های علمی میسر نخواهد بود مگر زمانی که با روش شناسی درست صورت پذیرد دکارت در اثرش تحت عنوان «گفتار در روش» روش را راهی میداند که به منظور دستیابی به حقیقت در علوم باید پیمود. درعرف دانش نیز روش را مجموعه شیوه ها و تدابیری دانسته اند که برای شناخت حقیقی وبرکناری از لغزش به کار برده می شودروش لازمه دانش است وهیچ دانشی بدون روش قابل تصور نیست،اعتبار دستاوردهای هر روش نیز به ایقان روش یا روش هایی وابسته است که در آن مورد استفاده قرار گرفته است، لذا ویژگی های خاصی که هر روش علمی بایستی داشته باشد عبارتند از: انتظام، عقلانی بودن، روح علمی ، واقعیت گرایی (ساروخانی،۱۳۷۸،ص۲۴۰).
یکی از ارکان مهم هر فعالیت پژوهشی متدولوژی وروش انجام آن میباشد چنانچه یک تحقیق را به ساختمان مسکونی تشبیه کنیم، روش شناسی آن، طرح و نقشه اولیه ای است که ساختمان بر اساس آن بنا میگردد ومی توان انتظار داشت که هر فردی که این نقشه وطرح را مورد بررسی قرار دهد قادر باشد ساختمانی را که مبتنی بر آن ساخته خواهد شد در ذهن تجسم نماید به تعبیر علمی ، روش تحقیق نشانگر فرآیندی نظام مند است که برای یافتن پاسخ یک پرسش ویا راه حل یک مسأله اجراء می شود ومراحل گوناگون تحقیق را معین میسازد. (وفادار،۱۳۸۲،۱۲۵).
۳-۲- تعاریف نظری وعملیاتی مفاهیم:
۳-۲-۱)تعامل:
از نظر لغوی «التعامل مصدر» معامله ودادوستد با یکدیگر«تعامل النقد»دست به دست گشتن وبه جریان افتادن پول۱
در اصطلاح امروزی ورایج در جامعه آن را می توان کارکردن با همدیگر ویا با دیگران طوری که احترام وحقوق همدیگر را رعایت نموده .یاری نمودن همدیگر برای رسیدن به یک هدف واحد وعدم وجود آن برای رسیدن به هدف را برای هردو مشکل خواهد نمود(ساروخانی،۱۳۷۷،ص۳۶۵).
۱–(فرهنگ لاروس عربی به فارسی جلد یکم ص ۵۹۵دکترخلیل حر – تره سید حمید طبیبان . امیر کبیر تهران ۱۳۷۶)
۳-۲-۲)دستگاه قضایی:
از نظرلغوی قضا:یعنی رأی، حکم، اراده و الزام ،خلق کردن، تمام کردن وفیصله دادن آمده است.
قاضی از نظر اصطلاحی یعنی کسی که میان مردم حکومت میکند و در مورد اختلافات ونزاع فصل خصومت میکند ویا به واسطه فیصله دادن، واینکه امر را تمام میکند اورا قاضی مینامند.(آخوندی،۱۳۸۸،ص۲۶).
۳-۲-۳)پلیس:
از نظر لغوی:نظم ،انتظام،پاسبان
از نظر اصطلاحی :یک سازمان اداری که وظیفه آن الزام مردم به اجرای قوانین، پیشگیری ومبارزه با جرم وکشف جرم است.(انصاری،۱۳۸۰،ص۲۷).
۳-۲-۴)پلیس علمی:
پلیسی است که در کشف جرایم وحل مسائل وقضایای جنایی از روش های علمی وآزمایش های لابراتوری استفاده می کند وبا ارائه دلیل هستند. که شالوده آن بر اصول علمی پایه گذاری شده ارتکاب جرم رااز ناحیه مجرم ثابت می کند و انتساب آن را به وی آن چنان محرز می کند که مقاما ت قضایی را برای صدور حکم واخذ تصمیم مقتضی بی نیاز از دلایل نظری اقرار متهم،انکار متهم، اظهارات شهود،سوگندو…می کند. یا به عبارتی رشته ای مرکب ومختلط از دانش های مهم روز است که در جستجوی شناخت حقیقت وچگونگی وقوع عمل مجرمانه با روش های علمی میباشد. طبق این تعریف می توان گفت پلیس علمی یکی از رشتههای علوم پلیسی است؛ زیرا:در مدیریت امروز یکی از وظایف اصلی پلیس کشف جرم،جمع آوری دلایل وارائه آن به دستگاه قضایی است وهدف آن کشف حقیقت در بخشی از فرایند عمل مجرمانه یعنی چگونگی وقوع جرم است.(انصاری،۱۳۸۰،ص۴۴).
۳-۲-۵)کارآگاه:
از نظر لغوی: کار آشنا، کارآزموده وخبر دهنده ،کاشف به عمل آوردن،آشکار نمایی وافشاگری
ازنظر اصطلاحی: کارآگاه کسی است که در طی سال های متوالی گره از معما های جنایی فراوانی گشوده وپرونده هایی را با اشراف و آگاهی لازم به سرانجام رسانده است(بیابانی،۱۳۸۲،ص۲).
لفظ کارآگاه در پلیس صرفاً به مأمورینی اطلاق میگردد که در عملیات پنهان پلیسی، پی جویی پرونده های جنایی فعالیت دارند وبه طور کلی به کلیه کارکنانی که در زمینه کشف جرم فعالیت دارند کارآگاه اطلا ق می شود(هادیانفر،۱۳۸۲،ص۳۷).
اما تعریف عملیاتی کارآگاه جنایی در واقع کسی است که میتواند از صحنه جرم به مجرم برسد.
۳-۲-۶)جرم:
از نظرلغوی:شکستن ارزش ها، نقض قانون، تجاوز به حریم دیگری
اصطلاحی:هر فعل وترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود .
۳-۲-۷)قتل:
از نظرلغوی:کشتن نفس، خارج کرن نفس
اصطلاحی:عبارت است از کشتن غیر قانونی یک انسان با قصد مجرمانه قبلی که ممکن است صریح یا ضمنی باشد وتوسط کسی که دارای سلامت فکر و حافظه واختیار میباشد صورت گرفته است (منصور،۱۳۸۱،ص۲۷۵).
۳-۲-۸)کشف :
از نظر لغوی:به معنی آشکار ساختن، پیدا کردن، برهنه کردن است (فرهنگ فارسی عمید).
اصطلاحی :عبارت است از پی بردن به ماهیت وچگونگی وقوع جرم وشناسایی عامل یا عاملین ارتکاب جرم.
۳-۲-۹)مرگ:
از نظرلغوی:در فرهنگ لغت مرگ به نیستی، فنا، موت تعریف شده است (عمید ص ۲۲۲۴).
اصطلاحی:جدایی ومفارقت از بدن که پایان زندگی مادی واین جهانی است مرگ نامیده می شود که از نظرمذهبی،عرفانی،فلسفی وعلمی تعاریف گوناگونی دارد(گودرزی،۱۳۷۰،ص۹۱) .
۳-۳- روش تحقیق:
این پژوهش از نظر هدف ، کاربردی واز نظر ماهیت روش توصیفی – تحلیلی است .تحقیقات کاربردی روشی است، برای حل مسأله ای اجتماعی انجام میگیرد ورابطه منطقی بین کارپژوهشی وجامعه پدید آمده و در نتیجه محقق در اندیشه کاربرد دستاوردها نیز قرار میگیرد.
در تحقیقات به روش توصیفی واقعیات وویژگی های یک پدیده یا یک جامعه معین به صورت منظم ودقیق توصیف میگردد و غالباً با داده های زیادی سروکار دارد وبه منظور جمع آوری اطلاعات در باره یک گروه با هدف شناخت ماهیت وطبیعت آن صورت میگیرد، و داده های جمع آوری شده با بهره گرفتن از فنون خاص آماری مورد سنجش قرار میگیرد و محقق اطلاعات را از طریق مصاحبه وپرسشنامه به دست می آورد.
۳-۴- جامعه و نمونه آماری: